Apabila jatuh sakit dan memerlukan rawatan khusus tentu sahaja memerlukan kos pembiayaan yang tinggi. Jika tiada wang simpanan secukupnya, runsing juga untuk mencari wang yang banyak dalam waktu yang singkat.

Pun begitu melalui perkongsian daripada seorang lelaki ini yang dikenali sebagai Khairul Ezuwan di facebook, dia berkongsi pengalaman ditimpa musibah kesihatan dan dia sangat bersyukur tentang manfaat yang diterima hasil keputusan yang dibuat 7 tahun lalu dalam perancangan kewangannya.

Nak tahu apakah itu, jom baca perkongsian daripanya ini moga memberi panduan  kepada yang lain.

Bertakaful itu adalah sebahagian dari Infaq
Jangan samakan Takaful dengan Insurance . Insurance adalah kita bayar perlindungan kepada sesebuah Syarikat Insurance bagi memindahkan risiko. Takaful pula adalah Sumbangan yang kita buat dalam tabung bersama peserta-peserta takaful dengan konsep membantu satu sama lain bila ada peserta yang ditimpa musibah & diuruskan oleh Takaful Operator.

Ini saya ceritakan pengalaman saya sendiri dalam bertakaful . Saya start sertai Takaful pada tahun 2015 , masa ni saya masih lagi bekerja sebagai seorang banker yang mempunyai unlimited rawatan perubatan. Sebelum tu saya sendiri ambil ringan untuk sertai Takaful ni sebab dah rasa cukup cover perubatan yang company bagi .

Tapi masa tu saya tersedar,

1.bagaimana nanti kalau aku sakit , adakah company akan terus sayang aku ?
2.Sekarang aku top performer, one day kalau aku sakit, selalu MC , adakah company akan terus nak simpan aku ?
3.Kalau aku dah sakit , macamana Aku nak keluar dari bank sedangkan aku nampak peluang yang lebih besar ada di luar. Aku akan terikat sebab takut tiada lagi perlindungan perubatan .
4.Kalau aku dah sakit , nak cari kerja lain , adakah company lain tu nak terima aku ? Nak buat Takaful masa tu , adakah dapat approval ? Mungkin 50:50 dengan pelbagai exclusion .

Pada tahun 2015 ni saya start sertai plan Takaful dengan AIA Public Takaful Bhd . Saya ambil separately untuk medical & family Takaful masa tu . Ejen saya masa tu adalah Hassan & Sucimurni . Saya antara client terawal mereka. Pertengahan tahun 2015 saya berhenti dari kerja bank dan bergerak sebagai Perunding Kewangan.

Kali pertama saya dimasukkan ke Hospital adalah pada tahun 2017 . Kali kedua tahun 2019. Kali ketiga pada tahun 2021 baru-baru ini.


Untuk Medical Plan , Selama 6 tahun , total Sumbangan yang telah saya buat dalam takaful ni adalah lebih kurang RM7,000 ++ . Untuk 3 kali masuk saya warded setakat ini, Kos rawatan saya adalah lebih RM70,000 ++ .

Sekarang sumbangan bulanan saya dalam lingkungan RM100 sebulan untuk medical, manakala Kos tetap bulanan ubatan saya sahaja sekarang adalah RM1,000 satu bulan dan takaful bayarkan. Adakah saya untung?

Alhamdulillah, Ye saya beruntung sebab bila saya sakit , saya mudah untuk dapatkan rawatan segera, rawatan terbaik serta selesa dan orang lain bantu bayarkan bil saya.

Adakah orang yang tak pernah sakit tu rugi sebab tak pernah gunakan medical card ni ?

Sebenarnya merekalah orang paling untung. Mungkin Sumbangan @ Infaq berterusan mereka dalam takaful ini yang dapat mengelakkan mereka dari musibah dan bencana.

Pegang pada hadith ini:
Rasulullah SAW bersabda: “Bersegeralah bersedekah sebab bala bencana tidak pernah mampu mendahului sedekah. Belilah semua kesulitanmu dengan sedekah. Ubatilah penyakitmu dengan sedekah. Sedekah itu sesuatu yang ajaib. Sedekah menolak 70 macam bala dan bencana dan yang paling ringan ialah penyakit kusta dan sopak”. (Riwayat al-Baihaqi dan al-Tabarani)

Bagaimana pula dengan Family Takaful?
Takaful ada 2 instrument cara pengagihan Samada hibah atau wasi. Kita tak tahu berapa lama kita boleh hidup, kita juga tak tahu bila hari kematian kita. Walaupon sudah meninggal dunia kita masih ada tanggungjawab kepada hutang yang ditinggalkan & nafkah untuk kelangsungan hidup keluarga di bawah tanggungan kita.

Waktu hidup mungkin kita tidak sempat atau mampu selesaikan hutang , tidak sempat buat simpanan secukupnya untuk kelangsungan keluarga akan datang . Dari Takaful ini bantu selesaikan hutang berbaki kita, dari Takaful ini bantu sediakan nafkah secukupnya untuk keluarga yang ditinggalkan.

Indahnya bertakaful jika kita faham kaedah sebenarnya. Mulai sekarang , fahamkan setiap bulan Sumbangan Takaful yang kita buat itu adalah Infaq kita. Bukan bayaran kepada perlindungan. Waktu sihat kita bantu orang lain , waktu kita sakit pasti ada ramai orang lain akan bantu kita dengan Izin Allah .

Sumber : Khairul Ezuwan

IKLAN

 

ARTIKEL MENARIK:Seorang Anak 10K – RM20K Untuk Kos Pendidikan. Begini Cara Perkiraan & Tip Untuk Dapatkan Tabungan Sebanyak Tu!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Pakar Jelaskan Punca Kemerosotan Tulang & Otot, Serta Tips Pemakanan Yang Baik. Sila Take note, Rugi Kalau Tak Tahu!

Baca Ini Juga : Umur 40an Aim Nak Badan Langsing. Pakar Dietitian Ni Kongsi Caranya Perlu Praktik!

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual untuk kita melancong ke Ripleys Believe It or Not Adventureland Genting Highlands! Bahkan  anda layak menerima 2 tiket Ripleys Believe It or Not Adventureland Genting Highlands secara PERCUMA untuk merasai sendiri pengalaman di sana.

IKLAN

Bukan itu sahaja malah banyak lagi aktiviti menarik yang boleh dilakukan bersama-sama sepanjang program ini. Jadi jangan tunggu lagi, tempat terhad! Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club