Melengkapkan kediaman dengan dekorasi yang menarik dan selesa untuk didiami oleh keluarga bukan boleh dilakukan sekelip mata.

Ini sebagaimana perkongsian Puan Noor Hafiza Mohamad, nyata kesabaran menghias kediaman hingga bertahun-tahun memberi impak dekorasi yang menarik dan selesa.


Dari mula menyewa di rumah flat, tak berhajat nak stay lama kat sini. Kami nak duduk rumah teres.

Saya masuk rumah sewa Julai 2013, tahun 2017 baru complete barang rumah. Tahun 2018 sehingga kini hanya touch up sikit-sikit dari segi persalinan fabrik (langsir, sarung kusyen, karpet, sarung kerusi).

Tapi hajat tu terpaksa kami tangguh. Sewa rumah teres di Seri Kembangan sangat wow masa kami mencari tahun 2013. Orang kata baik beli terus daripada bayar sewa beribu.

Takpalah. Lagipun kami berdua je. Buat apa nak duduk rumah besar. Cukuplah rumah kecil ni kami buat selesa macam hotel hehehe.

Lagipun masing-masing banyak outstation. Berapa hari seminggu je ada kat rumah. Dengan bayar sewa rumah sangat murah masa tu, selebihnya boleh lah buat saving dan boleh hulur dekat orang tua atau adik beradik yang dalam kesusahan.

Dalam berjimat tu, tak boleh tahan tau “nafsu” nak deko-deko macam rumah orang lain. Suamiku yang super “kedekut” belilah tv, iron, katil, kerusi-kerusi dari kedai perabot terpakai. Dah pindah kedai tu. Syukur sangat ada suami kedekut. Dia buat kita belajar erti syukur dan jadi extra kreatif.

Suami jugalah orang pertama yang bawa ke IKEA Damansara. Dalam diam, dia lagi tahu pasal rumah, perabot, shopping kompleks, cara gantung langsir.

Al maklumlah kami ni tak kapel macam orang. Orang tua yang match kan . Dah kawen baru tau kelebihan masing-masing.

Thank you sangat dekat mak dan pak mertua . Walaupun dia ni berat montot, tapi dialah orang paling berkuasa dalam kerja-kerja mengecat dan drill dinding.

Kerja pasang wallpaper buat tanpa bantuan suami. Dia balik kerja tengok dah setel semua. Tekejut dia dapat bini ganas panjat sendiri.

Thank you jugak suami sebab support hobi. Walaupun kebanyakan hiasan beli dengan duit sendiri. Kita rasa puas hati.

Idea asal

Idea asal dari saya sendiri. Suami pula dari segi teknikal. Kalau nak beli rak, wall shelve, perbot besar kena pergi kedai dengan dia. Dia yang arif pasal saiz, muat tak barang ni angkat melalui tangga sempit ke tingkat 1 dan cara pasang.

Kami suka ambil inspirasi dari deko hotel dan saya akan tunjuk kat dia contoh deko rumah dalam drama tv atau media sosial.

Kos deko

• perabot utama kebanyakan perabot terpakai

Asas/wajib:
– kerusi 2 biji RM80
– sofa bed RM200
– meja makan 4 kerusi RM290
– kerusi tambahan eames chair RM160 (2 biji)
– meja kopi RM170
– langsir sliding RM220
– TV RM600

Total : ~ RM1720

Hiasan
– karpet RM150
– karpet meja makan RM70
– Floor lamp RM50
– Shelve tv RM60
– Frame @ wall art RM120
– pokok artificial RM600 (semua)
– langsir pintu RM14
– rak buku/akuarium RM40
– kusyen kecil 5 biji termasuk cover RM150
– bantal besar 2 biji RM120 termasuk cover
– jam dinding RM60
– meja sudut RM60

Total : ~RM1494

Sumber : Noor Hafizah Mohamad

Tinggalkan Komen