Gajet dan kanak-kanak pada masa kini ibarat irama dan lagu tak dapat dipisahkan. Celik mata sahaja itu lah yang dicari terlebih dahulu.

Akibat daripada terlalu kerap dan fanatik  mengundang masalah kesihatan. Inilah yang dikongsikan di Facebook milik puan Farhah Amir. Kisah yang cukup memilukan tapi wajar dijadikan pengajaran buat ibu bapa yang lain.

My pretty baby. Mama cried inside. Pray for baby. Dia ni tak macam abang Ariq. Apa-apa tak bagitahu mama. Independent konon. Mungkin hari ini dah empat hari kena bell’s palsy. Baru 4 tahun.

Sebenarnya, lebih rasa bersalah. Mama sibuk kerja lepastu tinggal dia dekat rumah siap bagi tab. She addicted with tiktok. Selalu tidur lewat sebab tengok tiktok.

Sebelum ada Aniq, kami tidur bergelap. Bila tutup semua lampu, dia orang dah faham yang tak boleh telefon atau tab. Kena baca doa dan tidur.

Tapi sejak ada Aniq, memang satu lampu depan toilet akan terpasang. Baby akan tengok tab atau telefon mama hala dekat lampu tu. Dah masuk empat bulan la macam ni.

Tuptup Allah nak tunjuk kali ni, mama lupa yang biasa buat tiap-tiap malam dengan abang dan baby sebelum tidur. Mama biar abang dengan baby tidur sendiri. Mama biar abang dengan baby mandi sendiri.

Alhamdulillah, syukur Allah tegur awal-awal. Semoga baby diberikan kesembuhan. Mama sedih sebab macam-macam baca dekat Google. Mama kena kuat.

Alhamdulillah. Semua yang positif dari doktor. Doktor cakap nasib mama datang cepat. Ada parents yang sanggup pegi ngurut dekat luar sebab percaya yang bells palsy ni stroke macam dewasa.

Dari explanation doc tadi, within 72hr masih boleh diberi ubat dan bells palsy ni berlaku sebab radang di salah satu saraf kat muka.

Today update..

Early morning dah terpacak kat hospital Serdang utk jpe pakar peads.. Alhamdulillah.. Semua yg positif dr doc.. Doc ckp nasib mama dtg cepat.. Ade parents yg sggup pegi ngurut kat luar sbb percaya yg bells palsy ní stroke mcm Dewasa 2.. Dr explanation doc td, within 72hr msh boleh diberi ubat dan bells palsy ní berlaku sebab radang di salah satu saraf kat muka..

IKLAN

Mama tnye doc, punca berlaku ni sebab tgk tab dlm tempoh yg lame ke? Doc ckp Bergantung pd Kanak2.. Tp bells palsy ní sbb saraf.. Aware dgn kecederaan ank terutama bhagian telinga dan wajah.. So, doc on steroid utk sebulan, Dan refer pd klinik pakat máta…

Bile nak amik date utk appt kat klinik máta, doc 2 suruh je masuk terus jpe doc pakar.. Baby mmg sporting dgn doc2.. Ikut arahan bile doc suruh..

Jpe doc pakar máta… Check máta baby, alhamdulillah skali lg doc ckp máta dia ok cume dh nak kering.. Ade 2 jenis ubat doc bagi.. Yg cecair utk drop / titik.. Yg 1 lg jenis gel..

IKLAN

Mama tanya doc, punca berlaku ni sebab tengok tab dalam tempoh yang lama ke? Doc cakap bergantung pada kanak-kanak. Tapi bells palsy ni sebab saraf. Aware dengan kecederaan anak terutama bahagian telinga dan wajah. So, docon steroid untuk sebulan dan refer pada klinik pakar mata.

Allah menegur dalam banyak cara. Kite je jangan lalai. Allah tegur sebab Allah sayang kita. Bersangka baik dengan teguran Allah. Moga boleh dijadikan pengajaran buat ibu bapa di luar sana.