Kalau kita hendak senaraikan bahan-bahan yang diperlukan untuk menyediakan sebiji kek, tentu bermacam-macam ramuannya.

Tidak kurang juga ada sebahagian ramuannya, kedengaran janggal disebut dan sekali gus mematahkan semangat ada antara kita untuk menyediakan hidangan kek dek kerana terasa leceh untuk mengadakan bahan-bahan tersebut.

Tapi tidak jika menyediakan resipi nan satu ini. Apam Milo hanya menggunakan 4 bahan sahaja, dan cukup mudah untuk disediakan.

APAM MILO 4 BAHAN JERR.

Nak buat kek pelangi tapi tak cukup bahan so terjadi la apam milo yang senang yakmat nie yang penting suami dan adik-adik kata sedap..

 

First time buat tapi menjadi tu yang suka sangat tu nak share hihihi

Bahan-bahannya bukan membahan ok :

1) Telur 6 biji
2) Tepung gandum 2 cawan
3) Gula pasir 2 cawan
4) Milo setengah cawan

Cara-cara buat:

 

-Pukul telur +gula sampai berbuih/putih/kembang jangan derhaka nanti apam  tak naik( tiha guna blander jer)

-masuk tepung gandum, blander lagi sampai sebati ( rasa blander dah menjerit tu mohon stop kacau je guna senduk)

 

-adunan tadi bahagi kepada dua bekas ,satu bekas biar kosong atau boleh buh pewarna lain, dan 1 bekas lagi buh milo dan kacau-kacau sampai sebati.

-tuang selang seli dalam loyang kalau nak nampak menarik ,loret la guna lidi ke garfu ke untuk nampak berbunga-berbunga (ikut suka x tak ada paksaan)

-kukus 20minit ( air kukusan mesti dah mendidih dulu)

Siap

Adunan nie tiha dapat dua loyang kecik tapi tak sampai malam dah habis.

Kredit: Fatihatul Hakimah