Namanya cukup terkenal dalam industri seni tanah air dek kerana kepakarannya menata rias selebriti tanah air terkenal.

Setapak demi setapak dia mendaki, kini dia mampu tersenyum lebar dengan kejayaan yang dikecapinya.

Akui Dato’ Alha Alfa atau nama sebenar,  Abdul Al Halim Mohd Al Fadzil, beliau pernah melalui perjalanan hidup yang sukar. Namun,  kisah hidupnya cukup  menarik dan mampu memberikan inspirasi kepada orang  lain.

Baru-baru ini, Dato’ Alha memuat naik satu perkongsian  jerih perihnya sebelum bergelar jurumekap dan berjaya seperti sekarang.

Perkongsian tersebut dimuat naik sebagai penghargaan sempena hari jadi ibunya .

“Satu masa dulu, saya memang membesar di rumah pangsa~ ayah tukang kebun, ibu mengasuh..saya duduk di bangi, di kelilingi kawan2 yang kaya raya..saya bersekolah di sekolah yang boleh dikatakan ramai anak2 “elite”..

“Saya ingat satu peristiwa ketika berdaftar di sekolah tersebut,,di sebabkan gaji ayah RM500 time tu,takde sekolah pun nak ambik saya..kebetulan satu sekolah ni,guru besar tu berhati mulia..katanya nasib saya baik sebab ada sorang pelajar tukar sekolah dan dia gantikan saya ke tempat budak tu..

Bersama ibu tersayang

“Bayangkan persekitaran saya kebanyakan anak2 orang kaya pergi sekolah naik keta2 mewah,driver hantar..kawan2 karib saya semua cakap mat saleh dengan parents..susahnya nak sesuaikan diri..diorang outing sana sini saya duk rumah..diorg pakai hp..sy public phone(lagi besar kan 😝😝).

 

Jelas Alha lagi, daripada situlah dia membuka mata dan enggan melalui kehidupan yang susah seperti itu.

“Sangat susah sebenarnya hidup macm tu..kalau ada barang hilang,mesti kita kena tuduh..kalau bergaduh,mesti kita yang jahat..😞😔 tapi takpe ALLAH selalu ada..target saya tak besar,saya target nak bagi ibu ayah happy diorang nak apa boleh beli pun cukup dah..kalau korang tengok gambar atas tu..ada kereta merah kan?

“Punyalah ayah jaga kereta tu..rasanya berapa kali dah kami tolak keta tu stuck tengah jalan..ada 1 kali ..naik bukit melongsor kembali dan ada 1 kali asap ezos masuk berkepuk dalam keta. Macam-macam kenangan..semua ni sangat mengajar saya kena ubah hidup family kita. Kalau orang tanya nape kahwin lambat,saya nak bagi family saya senang dulu,baru saya nak senangkan diri sendiri,sebab dari takde ape diorang ni yang banyak bantu saya.

View this post on Instagram

satu masa dlu, sy mmg membesar di rumah pangsa~ ayah tukang kebun, ibu mengasuh..sy duduk di bangi, di kelilingi kwn2 yg kaya raya..sy bersekolah di sekolah yg blh dikatakn ramai anak2 “elite”..sy igt satu peristiwa ketika berdaftar di sekolah tersebut,,di sbbkan gaji ayah rm500 time tu,xde sekolah pun nak amik sy..kebetulan satu sekolah ni,guru besar tu berhati mulia..katanya nasib sy baik sbb ada sorg pelajar tukar sekolah n die gantikan sy ke tempat bdk tu..bygkan persekitaran sy kebyakn anak2 org kaya pergi sekolah naik keta2 mewah,driver hantar..kwn2 karib sy semua ckp matsaleh ngn parents..susahnya nak sesuaikan diri..diorg outing sna sini sy duk umah..diorg pakai hp..sy publik phone(lagi besar kan 😝😝)mgkin dr situ sy terbuka mata xboleh teruskn kehidupan macamni,.susah sebenarnya hidup macmtu..kalau ada brg hilang,mesti kite kene tuduh..klu bergaduh,mesti kite yg jahat..😞😔 tp xpe ALLAH selalu ada..target sy tak bsar,sy target nk bg ibu ayah happy diorg nak ape boleh beli pun cukup dah..kalau korg tgk gamba atas tu..ada keta merah kan?punyalah ayah jaga keta tu..rasanya berapa kali dah kami tolak keta tu stuck tgh jln..ada 1x ..naik bukit melongsor kembali 😂 n ada 1x asap ezos masuk berkepuk dlm keta 😂😂 mcm2 kenangan..smua ni sgt mengajar sy kene ubah hidup family kite.klu org tanya nape kawen lambat,sy nak bagi family sy sng dlu,baru sy nak senagkan diri sendiri,sbb dr xde ape diorg ni yg byk bantu sy..ibu penah ngadu,ada org cakap kat die “tak malu ke anak jd pak andam?” sy ckp nak malu ape? lg malu kalau xkeje susahkan ibu..ape pun “starting” pekerjaan kite,buat smpi dpt hasil,,klu xberjaya,try lagi benda lain jgn smpi putus asa..doa ibu ayah tu sbnrnye magic! benda susah jd senang..benda xde jadi ada..ape pun byk pengalaman kehidupan dlu2 yg sy rasa sy masih sama..tgk cara posing n “side” bila amik gamba tu 💃🏻💃🏻💃🏻🤪😝😝😝 so good luck adik2..masa abg amik gamba kat atas tu,abg tgkatan 2 xsilap..cita2 nak jadi landscaper sbb ayah tkg kebun,so nak amik alih jawatan ayah versi versetail skit👨‍🌾👨‍🌾 now jadi lain~so tipsnya mudah, tak ada..buat cara xada,jgn push mak ayah sbb nak nmpak sama macam depa.jd diri sendri ❤️happy bday ibu 🚙💨

A post shared by www.alhaalfa.com (@alhaalfa) on

Dalam perkongsian tersebut juga, Alha turut menceritakan ada pernah mempersoalkan kerjayanya sebagai jurumekap.

“Ibu penah ngadu,ada orang cakap kat dia “tak malu ke anak jadi pak andam?” saya cakap nak malu apa? lagi malu kalau tak kerja susahkan ibu..ape pun “starting” pekerjaan kite,buat sampai dapat hasil,,kalau tak berjaya, try lagi benda lain jangan sampai putus asa.

Malah akui anak jati Kuala Lumpur ini, berkat doa ibu bapanya dia berjaya seperti sekarang.

“Doa ibu ayah tu sebenarnya magic! benda susah jadi senang..benda  takde jadi ada..apa pun banyak pengalaman kehidupan dulu2 yang saya rasa saya masih sama..tengok cara posing n “side” bila amik gamba tu 💃🏻💃🏻💃🏻🤪😝😝😝 so good luck adik2..masa abang ambik gamba kat atas tu,abang tingkatan 2  tak silap..cita2 nak jadi landscaper sebab ayah tukang kebun,so nak amik alih jawatan ayah versi versetail skit👨‍🌾👨‍🌾 now jadi lain~so tipsnya mudah, tak ada..buat cara  tak ada,jangan push mak ayah sebab nak nampak sama macam depa.jadi diri sendri ❤️happy bday ibu.

View this post on Instagram

ahhaha setelah kali ke 10 di siom..gamba ayah tetap bergegaq..org kata kira smpi 3 baru gerak..tak dan dan..so itu je gamba yg paling the best😂😂 yg lain lagi blur..igt lagi waktu mula2 buat makeup..alha buat sorok2..mula2 bkn minat buat makeup cantik ni..tapi more to makeup hantu..conceptual makeup..so bila bgtau diorg..alha dah buat makeup..tp more to makeup2 camtu..diorg ok..setel belajar,alha habis degree..terus amik kereta alza tu..sebulan bayar rm700..confident ambil tanpa gaji tetap..so start dr situ diorg support alha n bg dorongan..ramai mencemuh.. “bangga ke anak kawan ngn artis?” xtakot ke anak jd social? “” belajar smpi degree pastu membazir jd makeup artis”..xde masa depan..tapi mereka berdua ni xpenah marah merungut langsung kat alha.. balik2 ayat mereka, “buat ape pun,buat elok2..jaga diri..” tu je.. tapi makin org keji kite..diorg silap sbb itu kekuatan kite nak buktikan pada org tu..jgn marah org kutuk kite..tapi amik kata2 diorg simpan dalam2 yg satu hari nanti aku akan buktikan yg die silap..ALLAH maha ADIL..ape yg kite nak buat..utamakan diorg..call setiap kali kite xconfident..kite rasa xde semangat nak keje,call diorg..insha allah akan dapat semangat tu..terima kasih allah sbb hadirkn mereka yg selalu memberi semangat n kata2 peransang..alha doakan mereka sehat walafiat..bahagia sampai ke syurga..n kepada korg yg membaca,semoga ibu ayah kite sentiasa dirahmati..mereka tiada ganti..kawan..gf..bini..semua kite boleh carik ganti..tapi mereka ini tidak akan..haaa ape lagi? amik la phone..call parents korg now! now! ehehe …ape yg korg hajati,yg xpenah dapat,cuba mntak parents kite doakan..insha allah dapat+usaha..mereka ini magic yg allah anugerahkn pada kite..percaya lah..

A post shared by www.alhaalfa.com (@alhaalfa) on

Bersama tunang tersayang.

Kisah yang dimuat naik oleh Alha ini ternyata cukup menyentuh hati dan memberikan inspirais buat semua.

kayshukor_ Tahniah dato @alhaalfa .. Semoga dato menjadi contoh semua orang untuk berjaya

mbm_attire_collections Biasanya org yg kenal erti penghargaan sesuatu perkara, sebab pernah hidup susah.

cyriea_q Inspirasi.. Tahniah… Dr kesusahn la …bjaya jd luar biasa yg dibnggkn..

delilah8.8 Sy pun tersentuh membaca…. berjaya nya kita hari ini atas keredhaan ibu dan ayah… ❤️❤️❤️ tahniah dato.. al fatihah bt arwah saya.. rindu ayah.. ssh sama2,da beso ni ayah di jemput illahi terlebih dlu…

fauziah_hashim10 Tahniah. Caption ni mmbuatkan rmai org buka mata n minda.

cik_puansuzie Such an inspiring story to boost up my morning mood!

sobellaherv_pasirgudang_kaksap Kisah suka duka satu waktu dahulu kenangan terindah buat kita..tahniah @alhaalfa alhamdulillah

eidaaa2912 Tahniah💕👍. Jdi dorongan untk nasihatkn ank2..biau susah dulu senang kemudian..

widyazanibar sgt memotivasikan diri sy yg juga pernah susah dan dhina suatu masa dahulu.Tapi dihina bukan dgn org kaya tp org yg biasa2 tp materialistik. Ape2 pun sy salute dgn semangat anda.

Sumber: IG alhaalfa

Tinggalkan Komen