Anda peminat ikan keli, tapi bila part nak goreng tu memang lemah sikit. Kang tak pasal-pasal terkena minyak apabila meletupletup dalam kuali.

Sebenarnya tak susah pun nak goreng ikan keli dan paling penting tak hancur. Jika ibu-ibu tak nak ‘berperang’ kat dapur lagi, nah ikut tip yang dikongsikan oleh Zur Ain Salim‎ ini.

Begini Cara Goreng Ikan Keli Supaya Rangup, Tak Meletup & Tak Hancur Dalam Kuali. Wanita Ni Kongsikan Tip!

1. BASUH DENGAN TEPUNG

Basuh ikan dan rendam dengan tepung gandum.

p/s: Ada juga yang bagi tips letak cuka pun boleh tanggalkan lendir. Terpulanglah nak cuba yang mana ok.

Begini Cara Goreng Ikan Keli Supaya Rangup, Tak Meletup & Tak Hancur Dalam Kuali. Wanita Ni Kongsikan Tip!

IKLAN

2. SALUT TEPUNG & KUNYIT

Kemudian, gaul ikan keli tu dengan garam , kunyit & tepung jagung .. sukatan tu ikut sendiri berape ekor ikan tu .. lepas tu gaul lah bagi rata.

Begini Cara Goreng Ikan Keli Supaya Rangup, Tak Meletup & Tak Hancur Dalam Kuali. Wanita Ni Kongsikan Tip!

3. GORENG HALIA DULU SEBELUM MASUKKAN IKAN

sambil gaul-gaul ikan tu .. panas kan minyak,  masukkan 2/3 potong halia .. tak payah buang kulit halia tu.

p/s: Orang kata kalau tak ada halia, boleh ganti dengan asam keping atau bawang putih.

IKLAN

Begini Cara Goreng Ikan Keli Supaya Rangup, Tak Meletup & Tak Hancur Dalam Kuali. Wanita Ni Kongsikan Tip!

4. ANGKAT & TOSKAN

taraaa .. ikan hakak dah siap digoreng .. cantik kan .. tak hancur pun.

Begini Cara Goreng Ikan Keli Supaya Rangup, Tak Meletup & Tak Hancur Dalam Kuali. Wanita Ni Kongsikan Tip!

IKLAN

RESEPI IKAN KELI GORENG BERLADA

Siap goreng tu nanti, terpulanglah nak makan macam tu saja atau nak buat sambal.

Dah alang-alang ni, saya kongsikan sekalilah resepi ikan keli goreng berlado yang simple dan confirm buat peminat ikan keli makan nasi bertambah.

BAHAN-BAHAN

  • Halia*
  • Kunyit*
  • Serai*
  • Bawang Merah*
  • Bawang Putih*
  • Lada Besar*
  • Lada Kecil*
  • Gula
  • Garam

*Tumbuk atau blender kering

CARA-CARA

  1. Panaskan minyak
  2. Tumis bahan blender / tumbuk
  3. Perasakan dengan garam dan gula
  4. Gaul sampai agak kering / pecah minyak
  5. Masukkan ikan goreng tadi
  6. Gaul rata dan tutup api
  7. Siap dihidang

Begini Cara Goreng Ikan Keli Supaya Rangup, Tak Meletup & Tak Hancur Dalam Kuali. Wanita Ni Kongsikan Tip!

Selamat mencuba.

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI