Anda peminat ikan keli, tapi bila part nak goreng tu memang lemah sikit. Kang tak pasal-pasal terkena minyak apabila meletupletup dalam kuali.

Sebenarnya tak susah pun nak goreng ikan keli dan paling penting tak hancur. Jika ibu-ibu tak nak ‘berperang’ kat dapur lagi, nah ikut tip yang dikongsikan oleh Zur Ain Salim‎ ini.

1. BASUH DENGAN TEPUNG

Basuh ikan dan rendam dengan tepung gandum.

p/s: Ada juga yang bagi tips letak cuka pun boleh tanggalkan lendir. Terpulanglah nak cuba yang mana ok.

2. SALUT TEPUNG & KUNYIT

Kemudian, gaul ikan keli tu dengan garam , kunyit & tepung jagung .. sukatan tu ikut sendiri berape ekor ikan tu .. lepas tu gaul lah bagi rata.

3. GORENG HALIA DULU SEBELUM MASUKKAN IKAN

sambil gaul-gaul ikan tu .. panas kan minyak,  masukkan 2/3 potong halia .. tak payah buang kulit halia tu.

p/s: Orang kata kalau tak ada halia, boleh ganti dengan asam keping atau bawang putih.

4. ANGKAT & TOSKAN

taraaa .. ikan hakak dah siap digoreng .. cantik kan .. tak hancur pun.

RESEPI IKAN KELI GORENG BERLADA

Siap goreng tu nanti, terpulanglah nak makan macam tu saja atau nak buat sambal.

Dah alang-alang ni, saya kongsikan sekalilah resepi ikan keli goreng berlado yang simple dan confirm buat peminat ikan keli makan nasi bertambah.

BAHAN-BAHAN

  • Halia*
  • Kunyit*
  • Serai*
  • Bawang Merah*
  • Bawang Putih*
  • Lada Besar*
  • Lada Kecil*
  • Gula
  • Garam

*Tumbuk atau blender kering

CARA-CARA

  1. Panaskan minyak
  2. Tumis bahan blender / tumbuk
  3. Perasakan dengan garam dan gula
  4. Gaul sampai agak kering / pecah minyak
  5. Masukkan ikan goreng tadi
  6. Gaul rata dan tutup api
  7. Siap dihidang

Selamat mencuba.