Nasi lemak adalah menu kegemaran ramai. Walaupun menu ini simple tapi ramai yang ‘fail’ untuk masak nasinya. Ada yang mentah, ada yang lembik. Jika masak dalam jumlah yang banyak. tentu ada tak menjadi.

Kepada yang merancang hendak memasak dalam jumlah yang banyak untuk berniaga atau kenduri, boleh cuba sukatan ini. Sesuai sangat untuk masak-masak raya haji nanti dan juga newbie yang baru hendak mula berniaga. Tak salah mencuba! Mana tahu rezeki melimpah.

P/S: Cuba LIHAT NI untuk idea masak-masak!

IKUTI PERKONGSIAN INI.

Gambar hiasan
 

Pagi ni ada yang pm saya,tanyakan sukatan nak masak nasi lemak untuk 10 orang makan yang sebelum ni saya kongsikan sukatan untuk 30-60 orang makan.Ok…ada dah kat bawah tu.

Tapi tak nak lah nanti ada yang pm nak sukatan 5 orang makan pula.Yang tu pergi je beli kat makcik yang jual nasi lemak bawah pokok dekat dengan rumah.Boleh makcik tu balik cepat.

Sukatan(10 orang makan)
1kg beras
1/2kg santan
1 liter air
1sudu garam

Sukatan(30-40 orang makan)
3 kg beras
1kg santan
3 liter air
3 sudu besar garam

IKLAN

Sukatan(55-60 orang makan)
5 kg beras
1 1/2 kg santan
5 liter air
5 sudu besar garam

Daun pandan jangan lupa pula.

 

Cara penyediaan :

Tanak

1. Basuh beras dan toskan. Masukkan santan ke dalam periuk nasi bersama air, garam dan daun pandan. Didihkan hingga berbuih kecil. Kemudian masukkan beras dan kacau hingga sebati. Lalu, anda bolehlah alihkan periuk ke dalam ‘rice cooker’ dan tunggu hingga nasi masak. Selepas nasi masak, kacau nasi tadi agar ia sebati dan berderai cantik.

Kukus

Basuh beras dan toskan. Masukkan santan ke dalam periuk nasi bersama air, garam dan daun pandan. Didihkan hingga berbuih kecil. Kemudian masukkan beras dan kacau hingga sebati. Teruskan kacau nasi hingga nasi agak kering.

Sementara itu, anda bolehlah panaskan periuk kukus. Apabila air periuk kukus mendidih, masukkan nasi tadi ke dalam periuk dan kukus selama 15 – 20 minit atau hingga nasi masak.

Tips : nasi lemak yang dimasak secara kukus lebih tahan lama, tidak cepat basi dan cantik. Anda jangan lupa mencuba ya.

P/S: Nak tahu aktiviti kekeluargaan yang menarik dan petua-petua JOM JOINT TELEGRAM KELUARGAGADER 

Sumber : Puan Fazniza Raza