Menyentuh soal berjimat dalam rumah tangga, tentu pelbagai cara boleh dilakukan dan salah satunya adalah dari aspek mengawal perbelanjaan barang-barang dapur. Maksud berjimat di sini, bukanlah pula hingga menggurangkan peruntukkan bajet pembelian barang-barang basah tetapi ada cara yang lebih praktikal boleh diamalkan.

Ini sebagaimana apa yang dikongsikan oleh Lily Moha, walaupun dia rajin memasak setiap hari untuk keluarganya namun perbelanja bahan basah boleh dikawal dan dijimatkan hingga kurang RM 100 untuk seminggu!

Jom kita baca perkongsian ibu ini dan semoga memberi manfaat untuk semua.

Setiap kali saya masak pasti ada orang akan tegur, “Rajin betullah awak ni!” Saya cuma gelak saja. Bukan soal rajin, bukan soal pandai. Dalam adik beradik sayalah paling tak handal di dapur, berbanding adik saya siap jadi tukang masak dan buka kedai sendiri.

Hangit, terlajak masak, kering, tawar tu semua biasa di dalam dapur saya. Dapur siap terbakar haaaaaa, korang ada? Sampai adakala saya fikir suami dan anak-anak sebenarnya tak suka pun saya sediakan bekal untuk mereka. Punyalah inferior. Namun depa anak beranak ni ada teknik meyakinkan Ummi yang semua lelah dan payah ni sangat berbaloi.

Selain itu apa yang selalunya menaikkan semangat saya adalah dua perkara,

1. Saya mahu pilih yang baik-baik dalam kebayakan masa.
2. Jimat.

Hari ni saya nak cerita tentang jimat. Minggu lepas saya belanjakan RM100 untuk menu seminggu. Semua hari ada sarapan di rumah, dan dua hari sahaja makan malam di luar selama lima hari bekerja. Kami makan tengahari di luar, saya belum mampu sediakan makan tengahari lagi. Anak-anak memang ada makanan tersedia di sekolah, dibayar sekali dalam yuran. Jumaat sarapan di rumah dan petangnya ada jemputan. Sabtu pula semuanya makan di rumah.

Disebabkan ada berbaki lagi ikan untuk tiga hari di dalam freezer maka untuk minggu ini kami belanjakan RM68 sahaja untuk ayam, ikan, sayur, dan siap buah lagi.

Saya sediakan jadual, saya plan apa perlu disediakan lebih awal untuk hari bekerja yang lebih lancar dan saya ikut jadual tersebut.

Begitulah.

Kenapa perlu cepat? Kami keluar awal pagi menghantar semua anak-anak, masuk kerja sepanjang hari dan paling awal sampai ke rumah jam tujuh malam.

Saya ada empat anak. Seorang tengah beronok-ronok main di syurga tak ingatpun kat Ummi di sini, seorang darjah dua yang kuat makan, seorang usia enam tahun yang kuat demand dan seorang usia setahun setengah yang “memunggah” is his middle name.

Selain kerja hakiki lima hari seminggu saya ada buat #kelaskirakalori juga mengendalikan NGO Sahabat Uwais. Hujung minggu sangat sibuk dengan urusan rumah tangga, hantar anak ke kelas, balik kampung dan NGO. Travelling itu biasa. Tidur dalam kereta, biasa.

I do laundry most of the time, kecuali apabila sangat tak sempat maka kami ke Jabatan Perdobian di kedai. Saya kemas sendiri rumah kecuali untuk yang susah seperti cuci kipas, lap tingkap dan lain-lain kami suami isteri buat bersama atau upah orang. Sangat jarang panggil maid ke rumah kerana jadual yang susah untuk disesuaikan. Urusan luar rumah memang upah orang sebab tak sempat kerana jadual Abi lagi padat.

Now, bukan saya nak habaq saya sibuk gila. Bukan. Bukan juga nak habaq saya power. Bukan. Bukan mahu judging. Bukan.

Tapi membaca sharing dari Tuan Syed Azmi tadi benar-benar menyuarakan isi hati saya selama berziarah ke rumah asnaf dan sewaktu dengannya.

Priority is out. Time management is out. Cleanliness and tidiness is out as well.

Kerja seminggu dua-tiga hari sebelah pagi sahaja tapi tidak ada daya untuk buat kerja sampingan. Paling-paling pun bercucuk tanam untuk kelangsungan hidup. Boleh buat masak dan boleh dijual buat duit belanja. Masa terluang boleh buat masak untuk keluarga, silap-silap boleh ambil upah.

Ada anak sudah besar panjang, anak dara anak teruna tetapi tidak dikerah untuk kemas rumah, lipat baju, tolong apa yang patut. Semua harap mak seorang. Ayah memang tak tolonglah, mencari rezeki katanya, tak macho kemas rumah. Rumah macam tongkang pecah, bau masam buah busuk, hapak semua bercampur-campur. Macam mana hampa boleh duduk?

Duit sangat terhad tetapi sepanjang minggu membeli di luar, makan di luar. Sampai tiada tabungan untuk perkara forseen, contohnya yuran anak masuk sekolah. Benda dah boleh nampak dan jangka pun, bukannya benda tiba-tiba jadi maka harus sudah boleh dirancang dengan baik. Bantuan tak sentiasa datang, kalau ada pun bantuan tetap ada limitasinya. Kami sendiri tetapkan bajet untuk setiap kali keluar shopping dengan asnaf, bahkan untuk pemberian barang Natfree kita rancang dari awal dan cari barang yang value for money. Berkualiti tetapi murah. Bab kualiti tiada kompromi, baju preloved pun saya cerewet inikan pula yang baru.

Betullah anak-anak teringin makan di luar, nak makan Western gitu gini, namun ada mak di luar sana sanggup pergi belajar tagih resepi dari penjual bukan untuk meniaga tapi untuk masak dan sediakan kepada anak-anak. Punya ramai orang kongsi resepi, kaedah mudah jimat masa dan wang di dapur tapi kita pilih untuk habiskan data internet untuk baca gossip artis. Alahai, Fattzura tu dah nikah dah. Kita kepochi pun bukan ada benda nak kacau kita.

Di mana yang kita boleh maksimakan penjimatan, carilah dan galilah lalu usahakan. Yang nampak macam lek-lek dan ada duit tepi pun usaha gigih berjimat kerana kita ada matlamat yang mahu kita capai.

Sekali lagi saya tekankan, gagal untuk rancang adalah rancang untuk gagal.

Begitu.

Ni sarapan kami pagi ini. Saya perap dada ayam dengan herba Cajun. Kemudian bakar atas kuali. Masuk peti ais dan sambung masak pagi ni.

Anak-anak punya saya buat Popchicken Flipshawl macam saya cerita semalam. Semua saya panaskan semula pagi ini.

Sayur saya stim sekejap, tos dan masuk dalam air sejuk untuk kekalkan warna.

Haaaaa, hasil ziarah kami dapat mashed potato yang mebelessss dari Pak Ndak Mazlan Zain. Ngam pula dengan menu hari ini, teruslah dipadankan dengan jayanya.

Tambah pisang, pun dapat semalam dan anggur yang dibeli. Puhhhh, murah rezeki Pak Ndak sekeluarga, amin.

Sekali lagi bukan nak mengajar, apatah lagi tak ikhlas memberi. Kami pun sekadar memanjangkan amanah sahabat semua. Namun kalau selalu tersedia ikan tanpa beri joran, sampai bila-bila kalian tak dapat berdikari.

sumber : Lily Moha

Tinggalkan Komen