Pergaulan atau percampuran bebas antara lelaki dan wanita dapat memberi kesan di dalam sesebuah perhubungan, terutama sekali mereka yang sudah berumah tangga. Kerana itu wujudnya percakaran antara suami isteri sehinggakan ikatan perkahwinan berantakan.

Dalam masa yang sama, pasangan hjangan terlalu ‘keras’ dalam menegur dan menasihati kerana ia boleh dilakukan dengan pelbagai kaedah. Bukan dalam bentuk serius atau tegang.

Suami atau isteri pula kenalah sedar akan status diri. Anda bukan bujang lagi, sudah ada tanggung jawab dan perlu menjaga keharmonian keluarga.

Mungkin ada benarnya jika perempuan itu tidak melayan, pasti hubungan terlarang itu tidak terjadi. Jadi sebelum anda dilabel ‘pengacau’ rumah tangga orang, sila fikir dahulu perkara-perkara ini.

Tetapi andai suami tidak melayan, perkara sebegini takkan berlaku. Perkongsian saudara Firdaus Shakirin ada benarnya juga.

“Saya ‘sombong’ sebab saya ni suami org…”

Bila dah jadi suami orang, adakalanya perlu untuk kita jadi ‘sombong’…

Bukan sombong yang menjengkelkan, tapi sombong jenis yang tidak terlalu peramah, tidak terlalu baik dan tidak terlalu melayan wanita yang tidak mempunyai pertalian dengan kita…siapa? orang luar dari rumahtangga kita especially kaum hawa di tempat kerja dan di media sosial…

Sebab kita ni suami orang…

Perbuatan terlalu ramah, terlalu baik, terlalu melayan akan menimbulkan konflik dalam rumah tangga sendiri…

Dia datang mintak tolong tentang kerja, tolong hanya tentang kerja…dia nak suruh hantar dia balik rumah dia ke, nak suruh tolong beli barang kat dia ke, dia lapar tak makan lagi ke, takde orang teman dia shopping ke, dia takut tidur sorang-sorang ke, itu dah di luar bidang kerja kita dan kita tidak dipertanggungjawabkan untuk membantu dia selagi dia masih bertangan, berkaki, celik, tak pekak, tak bisu dan tak gila…

Dia boleh buat sendiri kan…

If dia ada masalah, suruh dia cari kaunselor or ustazah…kita nak dengar masalah dia? boleh, tapi jangan smpai rasa yang kita wajib kena selesaikan masalah dia, hanya kita ja yang boleh bantu dia dalam dunia ni…nak simpati pun boleh, nak rasa kesian pun boleh, tapi jangan sampai ada perasaan lain di sebalik simpati dan kesian itu…

Jangan menangguk di air keruh…

Bercakap bila perlu, melayan bila perlu, berhubung hanya bila perlu…jika tiada apa2 kepentingan or keperluan, just take care of yourself and your family 1st before u take care about others…jaga pergaulan kita tu…

Peramah kita, kebaikan kita dan layanan kita hanya untuk isteri di rumah…always remember that because kita ni someone’s husband…

P/S : Saya langsung tak kisah orang kata saya “sombong” as long as saya tahu apa yang saya buat itu adalah untuk kebaikan rumah tangga sendiri…akhir kalam,

“I don’t live by people’s compliments or die by their criticism”😎

Sumber: Firdaus Shakirin

Tinggalkan Komen