Berangan mempunyai ruang dapur dan ruang makan terpisah bukanlah tidak dapat direalisasikan walaupun rumah yang dihuni mempunyai ruang yang terhad. Apatah lagi, biasanya isteri memang tidak suka jika ruang dapur tidak terasing, ini disebabkan bila memasak habis satu rumah berbau. Berbeza jika dapur dan ruang lain dipisahkan oleh pintu, akan dapat memastikan udara dalam rumah sentiasa bebas daripada bau masakan.

Pun begitu disebabkan ada kos renovation yang besar perlu ditanggung, ramai juga yang memendam keinginan untuk mengadakan ruang pemisah tersebut.

Tapi lain kisahnya bagi seorang suami ini, bila isterinya meminta untuk diadakan pemisah antara kedua ruang tersebut, terus sahaja dilakukan DIY dengan bajet yang cukup rasional.

Jadi bolehlah dijadikan inspirasi buat anda yang juga ingin melakukan transformasi ruang dengan bajet yang rendah dan mampu direalisasikan. Ayuh kita lihat perkongsian daripada Fourzy Ozzy ini.

Permintaan wife .. DIY pintu sliding yang memisahkan ruang dapur dgn ruang tamu
Simple design je..Kos tak sampai 300

IKLAN


Order shopee :
– sliding track
– pintu plywood
– wall paper

DIY pintu sliding yang memisahkan ruang tamu dan ruang dapur di sini saya kongsikan video untuk nampak lebih jelas.

Cuma tak nampak step pemasangan dari awal sebab dah siap pasang.. harap boleh beri sedikit gambaran pada mereka yg ingin mencuba.. tak susah pun saya pasang dgn bantuan wife tolong pegang pintu (dgn kos yg minimum tak sampai RM300)

IKLAN

– rumah flet ruang dapur agak limited.

IKLAN

Tinggalkan sikit utk pemegang pintu (masa tutup) dan ada stopper (blh laras).

Ekstra info :  Ringan sbb pintu plywood (nipis je dlm 2mm tebal rasanya) .. saya beli saiz standard .. depend pada size opening kalau tak ngam terpaksalah kena tempah (harga std dlm rm80 kalau tempah rasanya dlm 150)

Sumber : Fourzy Ozzy

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club