Siapa yang tak kenal dengan Dr Say, pengacara program My Doctor yang sering berkongsi pelbagai tip kesihatan dan rumahtangga.

Terbaru, dia memuat naik hasil pemeriksaan kesihatan dirinya menerusi laman instagram baru-baru ini. Siapa sangka, dalam dia begitu menitikberatkan soal kesihatan, namun masih ada masalah yang membelenggu dirinya.

Dalam perkongsian tersebut, Dr Say terkejut tatkala melihat result medical check up yang mana buah pinggangnya mengalami kerosakan tahap dua.

 

Keputusan Medical Checkup Ku

“Semestinya berkait rapat dengan gambar ni yakni terduduk sy dibuatnya. Januari 2021 total cholesterol sy 8.3, Alhamdullilah tahun 2022 ni total cholesterol sy turun kepada 7.0. Akan tetapi bacaan ni masih tinggi sebab normal value should be lower than 5.2. Bacaan cholesterol jahat (LDL) sy pulak dari 6.2 turun kepada 5.44 akan tetapi masih tinggi sebab normal value should be lower than 2.58.

“Selain tu buah pinggang sy berada pada kerosakan tahap 2 & pada masa yg sama pada air kencing sy ada darah detected. Besar kemungkinan ada batu pada buah pinggang Wallahualam tapi sy nak check lagi later. Status hati okay, garam dalam badan okay, bacaan untuk gout okay, gula dalam badan okay.

Tambah Dr Say Yang juga ayah kepada dua cahaya mata ini lagi, walaupun keputusan tersebut menunjukkan buah pinggangnya lebih baik berbanding tahun sebelum ini, namun disebabkan ada darah dalam air kencing membuatkan dia sedikit ‘cuak’.

“Am i worried? Semestinya. Tang kolestrol & tang buah pinggang tu. Walaupun kalau dibandingkan status buah pinggang sy lagi elok keadaannya tahun ni berbanding tahun lepas tapi kali ni ada darah dalam air kencing tu yg buat sy sedikit cuak sebab normalnya takde darah pada air kencing unless ada jangkitan atau ada batu pada buah pinggang.

“Mungkin nak kena buat ultrasound sebab taknaklah dari tahap 2 tiba2 makin teruk yg sampai nanti kena cuci darah kalau buah pinggang dah rosak tahap 5. Kalau tanya perasaan sy, sy sedikit lega tapi lebih kepada cuak ahaha. Sedikit lega tang bacaan kolestrol makin better & lebih cuak sebab kolestrol masih tinggi & kisah buah pinggang tu.

Begitupun, dia lega kerana tidak perlu mengambil ubat kolesterol untuk masalah kesihatannya, sebaliknya dia harus mengubah cara hidup terutama dari segi pemakanan dan juga senaman dalam tempoh tiga bulan ini.

IKLAN

“Adakah sy kena makan ubat kolestrol? Mengikut nasihat pakar perubatan sy, katanya tak perlu lagi. Cuba lifestyle changes dari segi pemakanan & senaman untuk 3 bulan ni & repeat balik ujian kolestrol bulan 4 nanti. Kalau korang ikut story sy memang sy start jaga dah pemakanan & senaman sejak 1.1.2022 aritu.

“Moga dengan keputusan medical checkup ni buat sy kekal motivated untuk teruskan healthy lifestyle sy. Badan nak guna lama peeps. Apa guna ada bini cantik, anak handsome, duit berkepok kalau kesihatan tunggang langgang.

“Siapa yg tak buat medical checkup lagi, nasihat sy malam ni puasa pukul 12 malam, esok 8 pagi pergi klinik berdekatan untuk buat basic medical checkup. The best investment you can make is in your own health.

IKLAN

Sumber: say_shazril


ARTIKEL MENARIK: “Daripada 7.8 Billion Manusia, Kamu Bertakhta Di Hati.” Aksi Malu-Malu Heliza Bikin Terhibur, Sweetnya Ucapan Suami

ARTIKEL POPULAR: “Ditanya Nak Hadiah Apa, Saya Cuma Nak DOA.” Suami Dedah Sebab Pilih Heliza, Resepsi Dihadiri Ilmuan, Alunan Al-Quran & Tazkirah

“Selepas 35 Tahun, Bertemu Jua Pemilik Tulang Rusuk.” Mas Kahwin Senaskhah Al-Quran, Heliza Helmi Selamat Bergelar Isteri


Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Mesti korang teringat kartun-kartun zaman dahulu? Siapa yang selalu terpacak depan TV mesti tahu banyak kartun. Berapa banyak agaknya yang adik-adik BK kita ni tahu pasal kartun popular tahun 90-an dan awal 2000. Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy
#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara