Bagi yang belum pernah mengerjakan haji pasti tertanya-tanya bagaimanakah perasaan bila berada di sana. Tambahan pula andai pergi bersama suami, apa pula pengalaman menarik yang sering dirasai oleh jemaah haji sepanjang berada di bumi barakah.

Katanya hubungan dengan pasangan semakin romantik, ini sebagaimana perkongsian pengalaman daripada Siera Haiyi.

So kawan-kawan..inilah dianya kerja haji ni. Mudah ke susah? Ada orang rezekinya mudah. Ada yang susah. Apapun kita terima saja apa Allah nak beri pada kita.Terima dengan sabar. Bak kata ustaz saya , “Haji ini kita kena set mind kita yang ianya TAK MUDAH. Kalau kita dah set mudah, nanti berlaku kesusahan kat sana kita akan frust. Tak redha dan hilang sabar”

Dan saya pernah juga terbaca,“TIDAKLAH NAMANYA HAJI JIKA TIADA KESUSAHAN”. Jadi fahamlah kita yang haji ini bukan kerja mudah-mudah. Tapi tak mustahil untuk kita laksanakan kan?

KORANG YANG BACA NI RASA PENAT TAK KERJA HAJI NI?

So…Sebenarnya inilah antara MISSION besar saya kenapa saya berkongsi kisah haji saya.

Saya nak rakan-rakan bersedia mental, fizikal dan emosi dari sekarang. Saya amat amat sarankan rakan-rakan untuk pergi haji diusia muda. Bayangkan kita yang muda pun rasa penat dan sukar, inikan mak ayah kita yang dah berusia tu. Memang kesian sangat.

MUDA IS THE BEST TIME TO DO HAJJ.

Tengah sihat,bertenaga dan minda masih kuat.Tolak tepi semua alasan. Alasan kerja, jaga anak, tak ada cuti.

Sebab apa tau? Selagi kita tak tolak alasan-alasan ni selagi itulah kita akan ada je alasan betul tak? Yakin, Allah akan mudahkan kerja kita. Percayalah. Dahulukan hak Dia,Dia akan beri segala hak kita balik. Sebab saya dah rasa semua ni betapa lepas satu-satu Allah mudahkan kekusutan hidup saya apabila saya pergi haji.


Dan paling best sekali..PERGILAH DENGAN SUAMI. MasyaAllah. Rasa macam bercinta semula dengan suami sendiri! Rasa macam honeymoon. Romantik saja setiap masa.
Bukan saya je. Suami pun rasa macamtu. Bukan kami je. Malah ramai lagi pasangan lain yang rasa macamtu.

Begitulah magiknya bumi barakah. Magiknya kuasa Allah. Allah bukan jemput saja-saja. Dia jemput dengan HADIAH.

Jadi rakan-rakan…Tunggu apa lagi. Pasang niat untuk pergi haji awal.
Daftarlah nama di Tabung Haji. Hanya RM1,300. Nak pakai akaun KWSP pun boleh. Tanya staff Tabung haji.

Kalau dah daftar haji, buat surat rayuan. Bulan Disember ni dah boleh hantar dah. Nanti saya usahakan tunjuk sample surat rayuan saya dulu.

Lepas tu DOA. Setiap kali lepas solat,doa.

“YA ALLAH JEMPUTLAH AKU MENJADI TETAMU MU YA ALLAH. AKU NAK PERGI HAJI TAHUN 2018 JUGA. AKU NAK PERGI DIWAKTU AKU SIHAT. PILIHLAH AKU YA ALLAH”

Kerjalah rajin-rajin. Ada duit lebih,jangan beli kereta, rumah atau travel dulu,buat haji dulu. Percayalah, lepas tu rezeki lagi melimpah ruah Allah beri pada kita.

Saya doakan moga rakan-rakan cepat-cepat dapat panggilan haji. Dan semoga sharing ini bermanfaat dan sedikit sebanyak dapat memberi gambaran buat anda semua.

Terima kasih kerana sudi membaca coretan saya yang tak seberapa ini.Moga ianya menjadi dakwah kecil buat saya untuk rakan-rakan yang saya sayangi.

sumber : Siera Haiyi