Jika mahu peti ais di rumah kemas dan mudah diuruskan, caranya mudah sahaja.  Apabila barang tersusun kemas, mudah ibu-ibu jika nak mengambil bahan untuk memasak. Bukan tu jer, barang pun tahan lama dan tak mudah rosak.

Macam mana nak bagi peti ais kemas dan teratur, mari baca tip yang dikongsikan oleh puan Hani Myhani.


Pengurusan peti ais yang betul utk bahan-bahan:

💚 SOS (sos cili sos tomato, kicap, sos tiram, sos lada hitam dan mayonaise yang sudah dibuka)

Ada yang suka simpan kat luar tp cara yang sebetulnya ialah kena simpan dalam peti ais. Kalau perasan, label pada botol-botol sos dan kicap ada tertulis “refrigerate after opening”.

Ini utk mengelakkan pertumbuhan kulat kat sekeliling mulut botol dan penutup botol. So nak simpan kat mana? Kat bhgn pintu peti ais.

💚 SUSU

Ok next susu? Untuk susu dalam tin tak kisah pekat atau cair boleh disimpan dlm peti ais dibhgn pintu peti. Sebelum simpan kena transfer dulu dari bekas tin asal ke dalam bekas bertutup (plastik or kaca). Elakkan simpn dgn tin2 sekali dlm peti ais, sbb kita tahu dlm peti keadaannya lembap dengan oksigen boleh mengalakkan pengaratan pada tin. For safety reason 😅 tu belum lg kalau terambil terpegang mulut tin tu, tajam ada yang berdarah kang

Susu segar/ susu kotak simpan kat bhgn dalam, jgn simpan kat bhgn pintu. Bhgn pintu suhu nya pling tak stabil, berubah ubah bila kita buka tutup pintu peti ais tu. Perubahan suhu yang kerap boleh sebabkan susu cpt rosak

💚TELUR

Cara menyimpan telur dengan betul

Ada dua cara:

1. Simpan di luar peti ais

✅lebih elok simpan dalam bekas asal telur disebabkan dua sebab satu: ada tarikh best before dicetak pada bekas telur, kedua: telur diletakkan di dalam bekas di dalam posisi optimum dimana telur kuning dia berada ditengah, memanjangkan tempoh kesegaran telur (sekurang2nya sebelum best before date)

✅jgn dibasuh, disebabkan dikulit telur ada satu lapisan perlindungan utk menghalang bakteria masuk dlm telur dan percepatkan proses telur rosak

✅simpan ditempat terlindung dari cahaya matahari dan suhu yang consistent bukan skjp pnas sekejap sejuk

2. Simpan dalam peti ais (chiller)

✅Jangan disimpan di bhgn pintu peti ais. Seeloknya hendaklah disimpan di bhgn dalam peti (bahagian shelf) sbb pintu peti ais kawasan yang paling mempunyai suhu yang tak tetap (kerap berubah suhu bila kita buka dan tutup pintu peti). Perubahan suhu yang ketara boleh menyebabkan telur cpt rosak.

✅kalau disimpan bhgn dlm peti, simpan dalam bekas telur (atau any bekas yang muat) yang kedap udara bertutup rapat utk elakkan cross contimination telur yang kotor (sebab telur jgn dibasuh for same reason as above) dgn makanan lain dlm peti ais

✅jgn dibasuh telur, nak masak baru basuh

💚UBAT-UBATAN

Ramai yang suka letak ubat dlm peti lagi-lagi bhgn pintu peti ais,kan? 😅 Ubat tak perlu disimpan dalam peti ais ya. Apatah lagi di bhgn pintu peti ais. Kalau kita simpan kat pintu, kita bukan tambah tempoh best-use dia, kita cepat rosakkan dia lagi ada. Ubat2 cecair sngt sensitif dgh haba, kelembapan, dan cahaya matahari. Kita pun tahu dalam peti ais tu kawasan nya lembap. Lagipun kat botol ubat ada label “keep in dry and cool place” bukan cool peti sejuk ye. Memadai dlm kabinet yang jauh dr chy matahari dan agak dingin.

So nak simpan kat mana, simpan je dlm kabinet/pantry. Ubat dah buka atau belum simpn je dlm pntry. Ubat yang dah dibuka pun ada expired date dia. So penting nya bila bukak cap ubat tu terus label kat penutup ubat tu bila kita dah bukak ubat tu. Detail Pengurusan kabinet ubat hani nnt hani update.

Update: kalau ubat antibiotik selalu hosp/klinik bg yg dlm bentuk serbuk, kita balik rumah kena bancuh sendiri kan? Ya, yg ubat tu shj boleh simpan dlm peti ais (seeloknya kat bhgn dalam peti bukan kat pintu). Kemudian, ubat antibiotik tu kena makan/habiskan dlm tempoh tertentu, cthnya 5 hari, selepas 5 hr kalau ubat tu tak habis, kena buang ya, tak perlu simpan smpi anak tak sihat next time pulak 😊 sorry lmbt update y ni, ingt nak masuk sekali dlm post pengurusan ubat nnt 😅, tp since rmi yg keliru dgn ubat antibiotik n dgn ubat y lain, hn update kat sini ya. Apa2 pun, please please read the label 😍

Semoga perkongsian bermanfaat 😘

#kemasrumahwithhani