Berdepan dengan banjir saban tahun diakui banyak kerosakan harta benda yang perlu ditanggung oleh mangsa banjir. Ini membuatkan lelaki ini mempunyai caranya yang tersendiri untuk memastikan rumah yang dihuni dapat diselamatkan daripada dimasuki air banjir sekali gus dapat meminimakan kos baikpulih jika terjadi banjir besar.

Menurutnya, dengan kaedah yang dikongsikan ini sesuai dipraktikkan bagi mereka yang bersedia untuk hadapi banjir yang pada paras ketinggian 1- 2 kaki tinggi sahaja. Selebih dari tu sebaiknya eloklah berpindah ketempat yang lebih selamat.

Oleh itu, jom kita fahamkan teknik yang digunakan olehnya dan bolehlah dijadikan panduan bersama untuk kegunaan di masa akan datang.

Persediaan Hadapi Banjir

Pada mangsa-mangsa banjir dan mereka yang duduk di kawasan berpotensi banjir sedikit perkongsiaan dari saya untuk persediaan banjir di masa akan datang (kalau ayaq dah masuk dalam rumah baru nak buh.. no use la pulak hehe)

Jika anda nak kurangkan kesan air banjir masuk kedalam rumah anda.. dalam gambar tu cara RG buat benteng dari air banjir masuk rumah.


Peralatan asas perlu ada
1. Plastik ( paling best plastik biru yang jual kat hardware sebab tebal dan murah)

2. Batu bata ( ukur panjang ruang yang anda perlu tutup & ketinggian bata yang anda nak bubuh)


3. Plastersin (bagi tutup ruangan antara celah pintu belah dalam dan luar khususnya ruangan pintu ke lantai rumah)


4. pump ayaq tujuannya untuk sedut ayaq jika benteng banjir anda tadi dibolosi lebih-lebih lagi diruangan bilik air. )

(submersible water pump yang rege RM150 ke bawah yang ni ..jika ada sangat bagus..tapi kalau tak de pun tak pe jika tak cukup bajet..sebaiknya stdby satu kat rumah jika rumah anda memang ada potensi naik air..)


Alhamdulillah 90% berjaya menyekat air masuk dan mampu mengurangkan risiko damage kepada harta benda anda serta tak penat sangat nak kemas rumah lepas banjir surut.

Cara ni hanya sesuai bagi hadapi banjir yang pada paras ketinggian 1- 2 kaki tinggi sahaja.
Selebih dari tu sebaiknya eloklah berpindah ketempat yang lebih selamat.

Jika rumah anda dimasuki air sekalipun ..jangan susah hati. Selepas banjir surut…sila buat tuntutan claim banjir dengan menghubungi syarikat takaful @ insurance rumah anda (bagi yang ada amik perlindungan banjir).

IKLAN

Mereka akan hantar adjuster inspect rumah anda dan in shaa Allah dalam masa 2 minggu pampasan akan dibayar ke acct anda dengan duit pampasan tersebut dapatlah digunakan untuk baik pulih apa yang rosak dan guna untuk kos pembersihan.

Semoga bermanfaat dan kita sama-sama berdoa agar Allah swt lindungi kita semua..aamiin

Jika anda ada apa-apa pertanyaan tentang banjir boleh hubungi RG untuk khidmat nasihat percuma, sebab RG tiap-tiap tahun hadap banjir dah hampir selama 10 tahun.

Sumber : Radzi Ghani 

ARTIKEL MENARIK : “Jual Murah Niatkan Atas Nama Arwah Anak Yang Kemalangan Di Kawasan Ini…” -Lelaki Ni Jual Roti Canai 50 Sen!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Sekeluarga Terkejut Jumpa Ikan Bakar Murah, RM2 Seekor Masa Bercuti Ke Utara!

IKLAN

Baca Ini Juga : Umur 40an Aim Nak Badan Langsing. Pakar Dietitian Ni Kongsi Caranya Perlu Praktik!