Jika jemu masakan jenis santan atau sup, apa kata cuba masakan cara singgang. Biasanya singgang ikan, tapi kali ni apa kata cuba singgang ayam.
Cuba resipi perkongsian puan Wan Haslina Wan Ibrahim melalui laman Masak Apa Hari Ni. Resipinya Singgang ayam ala Thai telah mendapat share yang tinggi hingga cecah 2K. Boleh cuba. Rasa pun memang sedap!
Singgang ayam ala Thai…
Favourite suami… Klu dpt mkn lauk ni, mkn pon berselera.. Kdg2 tu, dia boleh mkn smpai 3~4 pinggan…
Knp mesti ckp ala Thai? Sbb erna dpt ni resepi ni dr mak mertua..mak mertua mmg org Thai…
Cara Masak Singgang Ayam Ala Thai
BAHAN-BAHAN
~Bwg putih
~Bwg merah
~Halia
~Lengkuas
~Kunyit hidup
~Serai
~Cili api
~Ayam
~Air
CARA BUAT MUDAH SAHAJA
Tumiskan semua bahan smpai naik bau, masukkan ayam, goreng skjp…
*Tambahkan air, buh garam & serbuk perasa..
*Didihkan smpai masak.
RUJUK GAMBAR
Dah siap!
Daging Masak Merah Ala Thai Yang Sedap. Masak Campak-campak Dalam Kuali, Siap!
Mungkin ada yang membayangkan untuk menyediakan hidangan yang enak tentu susah cara penyediaannya. Namun tidak semua begitu, contohnya jika anda ingin menyediakan hidangan Daging Masak Merah Ala Thai yang menyelerakan ini.
Melalui perkongsian resipi dari Maznah Sumaila ni, yakin sangat sesiapa pun sebenarnya boleh memasaknya. Nampak mudah!
Jadi usah tunggu lagi, apa kata hari ini anda sediakan menu istimewa ini untuk dijadikan sebagai menu istimewa keluarga anda.
Selamat mencuba.
Daging Masak Merah Ala Thai KapKunKap
Bahan-bahannya :-
– Daging 500 gram
– Bawang Putih 2 biji size paling besar dalam labu dia.
– Bawang Holand sebiji. Memang banyak guna bawang holand supaya sedap manis.
– Cili Merah yang besar
– Sos cili
– sos tomato
– sos tiram-beli online disini
*semua ikut suka nanti nak letak banyak mana.
– Pewarna merah
– Garam
– Gula
– Sos ikan *optional
Cara-caranya :-
1. Rebus daging, biar besar macam tu dan masa rebus letak pewarna makanan (merah). Masa rebus daging, pecahkan halia dalam 2 inci untuk hilangkan bau dia nanti.
2. Lepas tu, daging dah masak kita potong.
3. Kemudian, kita goreng daging tadi. Goreng sekejap untuk bagi nampak warna gelap sikit sahaja. Tidak payah lama sangat nanti keras.
4. Guna minyak yang sama masukkan bawang putih dan bawang holand. Tumis sampai naik bau. Lepas tu letak 1 sudu keci cili boh. Nak pedas, letak la banyak sikit. Tiada masalah.
5. Haaaa ni kita tumis cili boh tadi, lepas tu masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram. Banyak mana nak letak? Ikut la, rasa nak ada kuah lebih, letak lebih skit sos-sos tadi.
6. Yang ni optional sahaja. Kalau ada sos ikan, boleh letak sikit dalam 1 sudu kecil sahaja. Kalau tiada sos ikan, tidak usah gusar dan bimbang. Cuma bila letak, rasa la beza sikit kan. Nama pun “Ala Thai”.
7. Kemudian, masukkan daging yang kita goreng tadi. Gaul sebati. Letak air rebusan daging dalam 2 sudu besar. Biarkan daging seketika. Masa ni la letak serbuk perasa, gula dan garam. Garam jangan banyak. Sebab sos tiram dan sos ikan sudah masin tu.
8. Dah rasa nak kering, masukkan cili besar ye. Aku hampir lupa cili ni tadi. Hahahahaa..
BACA ARTIKEL MENARIK INI JUGA
- “Jangan Namakan Air Katira Kalau Tak Letak Katira”- Dr Kamarul Kongsikan Resipi Originalnya!
- Suka Makan Daging Goreng Kunyit. Nak Lembut & Basah-basah Sikit, Begini Cara Buatnya!
- Inti Sedap & Kulit Karipap Rangup, Begini Cara Buat Karipap Daging Kurma!
Tara dah siap! Mudah kan? Walau tak semudah ABC, tapi boleh la kalau siapa-siapa baru nak belajar masak. Rasa dia? Kompom mabeles! Masam, manis dan pedas sikit.
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Sambal Bilis Rangup Sebijik Macam Orang Jual. Ni Resipinya!
Bila ada sambal bilis rangup ini di rumah, memang senang sebab ianya boleh disimpan lama tanpa merubah rasa dan kerangupan ikan bilis tersebut.
Jadi bolehlah untuk kita jadikan ia sebagai stok makanan. Andai teringin nak makan ianya boleh terus dijamah, sama ada dimakan bersama nasi ataupun diratah begitu sahaja.
Buat yang ingin mencuba, bolehlah menyediakan menu ini seperti resipi yang dikongsikan ini.
Akak nak share resepi SAMBAL BILIS RANGUP yang orang duk jual tu pada sahabat MAHN.
Akak dah buat memang rangup berhari-hari tau..Makan dengan apa saja pun sedap..
Yang pasti memang takde guna air dalam sambal ni sebab tu sambal ni rangup.
SAMBAL BILIS RANGUP
Ikan bilis dibasuh dan di toskan hingga kering
Bawang kecil dihiris halus(basuh bawang dulu pastu baru hiris tau)
Bawang putih pun dihiris
Cili kering dibasuh dan keringkan
Asam keping,garam dan gula
Tepung beras,tepung jagung dan tepung gandum@ Tepung Tempura Bestari
CARA:
1. Gaul ikan bilis dengn ketiga-tiga tepung tadi. Akak lebihkan tepung beras dari tepung yang lain. Sukatan agak-agak je InshaAllah tetap garing bila betul cara goreng nye
2. Gaulkan juga bawang kecil,bawang putih tadi dengan tepung-tepung tadi.
3. Panaskan api sederhana besar.goreng bawang kecil dan bawang putih dulu berasingan. Kena kawal api ye, kalau tak hangus nanti. Agak-agak dah golden brown bole angkat dan toskan.
4. Pastu gorengkan ikan bilis hingga garing toskan.
5. Cili kering tadi digoreng juge dalam 2-3 minit atau agak2 garing tapi jangan sampai hangus nanti pahit. Kemudian kisar cili kering TANPA AIR ye..
6. Dalam kuali dengan sedikit minyak tumis cili kering tadi kemudian masukkan garam dan gula dan juga asam keping. Gula lebihkan sikit ye. Kacau sampai gula dan garam larut.
7. Kemudian tutup api dan sejukkan sambal. Bila dah sejuk baru masukkan bahan-bahan goreng tadi dan kacau rata.
Siap untuk dinikmati..
Edit post: Jika terbanyak minyak masa menggoreng takpe..korang just kaut sambal bilis yg dah di gaul dengan semua bahan-bahan tadi dan toskan dengan penapis. Kemudian lapik dengan tisu dapur dalam bekas kedap udara dan tuang sambal bilis tadi..
SELAMAT MENCUBA
Sumber : Noriza Jaja via MAHN
Alahai Mudahnya Ibu-Ibu Nak Buat Churros, 5 Bahan Semua Tersedia Di Dapur. Jom Cuba!
Menu ini popular di kebanyakan kafe hipster. Resipi yang dikatakan berasal dari Sepanyol ini merupakan kudapan ringan untuk minum petang atau waktu bersantai.
Sekali pandang ianya kelihatan seperti cakoi, tetapi ternyata ia tidak serupa. Ada juga menyamakan hidangan ini seperti cream puff kerana bahannya hampir sama tapi jika diperhatikan teknik menyediakannya sedikit berbeza. Jika cream puff dibakar, churros pula digoreng seperti donut.
Untuk ibu-ibu yang tak tahu nak masak apa minum petang nanti, jom cuba resipi ini. Jom semak resipi ini:
BAHAN-BAHAN:
¼ cawan mentega
½ cawan tepung
¼ sudu kecil garam
½ sudu kecil serbuk penaik
2 butir telur
CARA MEMBUAT:
- Rebuskan ½ cawan air di dalam periuk kecil.
- Masukkan mentega di dalam air mendidih.
- Masukkan tepung ke dalam periuk dan gaul sehingga doh menjadi seperti bebola dan tidak melekat kepada tepi periuk.
- Letakkan doh ke dalam mangkuk pemukul kek.
- Biarkan doh sejuk seketika.
- Masukkan garam dan serbuk penaik ke dalam doh dan pukul.
- Masukkan telur, sebiji demi sebiji ke dalam doh. Pastikan doh dipukul setiap kali telur ditambahkan.
- Masukkan pastri doh ke dalam bag piping.
- Tekankan doh ke dalam minyak panas sepanjang 6 inci.
- Goreng sehingga pastri berwarna keemasan.
- Taburkan dengan gula sejurus keluar dari minyak.
- Enak dinikmati dengan sos coklat.