Belajar cara tanam pokok pudina menggunakan keratan batang dengan teknik hidroponik menarik juga untuk difahami. Apatah lagi dikatakan dengan cara ini, penjagaan tanaman lebih mudah dan tidak memerlukan kita sentiasa menyiramnya. Sesuai sangat untuk sesiapa yang walau sibuk berkerja namun dalam masa yang sama ingin bercucuk tanam.

Memilih untuk menanam pokok pudina ini banyak manfaatnya. Selain daun pudina banyak digunakan sebagai ulam dalam laksa, pewangi untuk nasi briyani dan juga boleh dimasukkan ke dalam air minuman untuk memberi rasa kesegaran yang cukup istimewa. Jadi ada baiknya di rumah kita juga ada di tanam sepasu dua pokok pudina ini untuk memudahkan kita menggunakannya bila perlu. Malah menarik juga andai dijadikan pokok hiasan di laman rumah.

Jadi jom semak cara penanaman yang dikongsikan oleh Nor Aini ini.


.

Saya share lah cara nak tanam daun pudina secara hidroponik. Selain daun pudina boleh juga tanam pokok lain, macam sawi, daun sup, bayam.
Step dia refer gambar ye. Moga bermanfaat. Nak guna nanti just petik je belakang umah

Ni bahan-bahan yang perlu.

.

1) Bbotol terpakai, saya guna botol minyak. Potong dua. Yang bawah tu bagi besar sikit, boleh boh air banyak-banyak.

2) Penapis filter ikan tu. Ada yang guna tali mop, tak kisahla, janji boleh serap.

IKLAN

3) Seedling soil atau cocopeat. Tanah sabut. Guna yang ni senang akar nak menjalar nanti.

4) Bekas kecik tu penggalak akar. Tak de pun tak pe. Kalau ada just celup batang pudina sebelum cucuk kat tanah nanti.

5) Baja ab. Boleh beli kat nurseri atau online. Baru first time guna. Cara bancuh dia 1 liter air +5ml baja a+5ml baja b. Baja ab ni bukan baja organik. SO sapa tak suka tak payah guna.

**kalau xde pun takpe. Sebelum ni saya buboh air je. Baja guna baja biji tu, campak je dalam bekas air tu. Kadang-kadang campur baja ezigrow.

6) Keratan batang daun pudina. Daun bahagian bawah buang. Nanti kita bubuh dalam teh o panas.

.

7) Span ikan tadi potong bagi panjang sikit dan masukkan kat lubang penutup minyak macam ni.

.

8) Pastikan ada lebih sikit ye, supaya air cepat serap ke tanah nanti

9) Letak cocopeat

.

10)Bancuhan baja ab dan air tadi masukkan kat bekas bahagian bawah ni.

.

11)Nanti kalau air kurang boleh tambahkan je. Kalau tak guna baja ab, just tambah air je. Selalunya dalam 4 5 hari boleh tahan air tu. Seminggu sekali masukkan baja biji yang organik tu.

12) Keratan batang pudina tu celup dalam serbuk penggalak akar ni.

.

13) Pastu cucuk ke tanah. Siap.

.

14) Letak kat tempat redup ye.. Jangan bagi direct matahari. Awal-awal ni kita spray air bagi tanah tu basah. Daun sup pun kena Tempat redup.

.

15. Dah siap. Saya letak kat belakang rumah bawah bumbung.. Kadang-kadang ada matahari menyinar sikit-sikit.

sumber : Nor Aini