Rupanya ada cara nak bersihkan ayam jika tak nak berbau najis dan hanyir. Mungkin ibu-ibu tak perasan akan hal ini. Jom baca perkongsian dari puan  Nurulasyikin Jamaludin.

“Lama x mengepost,Ada sikit perkongsian tips pembersihan ayam supaya x berbau najis&hanyir(bau reban),sblm ni sy dah share kt wall sy,Ari ni baru nak tepek kt wall sini plk,mklmla lama nak menaip nih.

IKLAN

“”Okla..klu nak elakkn ayam bau najis,sila buang kantung bulat yg sy bulatkn tu,kantung tu org ckp kelenjar tp mmg berbau najis,kebanyakan kantung tu berbentuk separuh bulat sbb dah trpecah masa ayam diproses.

.Jadi, kene perati betul2 sbb wrna kantung tu mcm wrna daging ayam, kedudukan nya betul2 kt bwh buli ayam tu..buang jgn x buang gaissss. Cepit sikit dgn pisau,pastu tolak jer

Kantoi kt kedai makan sy trjmpa mende ni kt ayam goreng depa, patutla bau semacamtobat x pegi dahbuang juga bhgian2 yg geleber2 bwh thigh tu&jga bhgian2 yg anda x suka juga yg part kotor(paru2 dia paling kuat bau)

Last skali,cuci ayam pakai air yg dicampur tepung gandum(tepung lain blh jgk,tp tepung gandum paling berkesan)
Letak sesudu pun dah ok,gaul2& bilas,anda blh try bau sendiri beza dia sebelum&selepas,then baru blh masak apa2 je yg anda suka yea,gerenti selera sbb dah x hanyir

Sy try masak ayam Mandy nih,menu utk nasi Arab,aummmmm…..
Blh cari resepi kt Google
Smoga perkongsian ni berguna utk anda smua terutama pd yg belum tau tu yea.

Selamat memasak smua…. aslmlkm…..