Satu cabaran mak ayah hari ini adalah mendidik anak untuk jadi yang lebih baik. Pun begitu bila anak ingkar atau lambat mengikut kata mak ayah, keadaan ini buatkan satu kesukaran dalam mendidik.

Mendidik anak-anak perlukan kesabaran yang tinggi namun cara mendidik juga perlulah bertepatan dan bersesuaian.

Tip yang dikongsikan oleh Dr Redza Zainol ini mak ayah perlu cuba.

Cara Mudah Buat Anak Lebih Dengar Kata Mak Ayah, Tip Ni Jangan Lupa!


Tujuh cara mudah untuk anak lebih dengar kata mak ayah

Tujuh cara ni simple je sebenarnya tapi boleh buatkan anak kita tu lebih dengar cakap kita berbanding kita duk jerit atau pukul.

Bila anak tak nak dengar cakap kita, tengok sama ada keperluan asas dia dipenuhi atau tak.

Cara Mudah Buat Anak Lebih Dengar Kata Mak Ayah, Tip Ni Jangan Lupa!

IKLAN

Adakah dia lapar, penat, tak cukup tidur, rimas atau emosi tak stabil sebab bergaduh adik beradik.

Kalau semua keperluan asas dia dah dipenuhi, kita boleh tengok tujuh cara ni pula.

1. Bercakap sambal pandang mata anak pada sama aras. Maknanya kita kena melutut atau duduk supaya kita separas dengan anak.

2. Peluk anak 8 kali sehari.

3. Gunakan ayat yang pendek dan ringkas.

IKLAN

4. Buat sesi one on one dengan setiap anak.

5. Bermain dengan anak-anak.
– Main pun kena focus.
– Bila kita bergelak ketawa dengan anak, hormone oxytocin akan buat kita jadi tenang dan bahagia.

Cara Mudah Buat Anak Lebih Dengar Kata Mak Ayah, Tip Ni Jangan Lupa!

6. Kurangkan berkata JANGAN.
Contoh baik: “Adik kat dapur kena jalan perlahan.”

7. Cakap terima kasih pada anak.
Contoh baik: “Terima kasih tolong papa sangkut tuala cantik-cantik.”
Contoh tak baik: “Dah habis mandi nanti jangan tinggal tuala kat lantai pula.”

IKLAN

Seperti mana kita bina ‘connection’ dengan orang disekeliling untuk dapatkan kepercayaan mereka, macam tu juga kita kena bina ‘connection’ dengan anak sendiri.

Percayalah bila kita cuba buat perkara ni, kita akan jadi lebih rapat dengan anak.

Anak akan rasa ‘connected’ dan percaya dengan kita. Waktu tu lebih mudah untuk dia ikut cakap kita.

Menarik: Saling Tukar Shift Jaga Anak, Kamal Adli Bangga Sifat Keibuan Uqasha!

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Dapatkan perkongsian lebih menarik dari Tik Tok Keluarga @keluarga.my

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI