Dalam setiap perkara atau impian yang ingin kita capai, pertama mesti ada titik permulaannya. Begitu juga dalam hal menabung untuk masa depan, usaha perlu digerakkan yang pertamanya adalah  untuk membina disilpinkan diri agar sentiasa menabung.

Jadi hendak lagi mudah agar tidak culas, ada baiknya anda lakukan menabung dengan teknik yang dikongsikan oleh @nuraqilamhdidrs di laman twitter. Menurutnya alangkah mudahnya menabung melalui Maybank2u. Hanya 3 langkah sahaja diperlukan dan pemilik akaun boleh tentukan sendiri tempoh matang dan jumlah yang ingin disimpan.

Menarik bukan?

Hendak tahu detail, ini perkongsiannya:

Bab menyimpan ni membuatkan semua jadi takut sangat sebab hampir 80% orang tak perasan 3 step mudah je nak menabung dalam Maybank2u ni!

First sekali, set berapa nak simpan duit setiap bulan. Kemudian Maybank akan auto tolak duit dari akaun anda. Bila dah tempoh matang, jumlah duit terkumpul akan masuk semula ke akaun bank anda.

Contoh sekarang ni umur anda 21 tahun, anda target pada umur 24 tahun nak tunaikan umrah guna duit sendiri.

So setiap bulan simpan RM300
Set masa dalam 24 bulan (2 tahun)
RM 300 x 24 = Rm 7200

So bayangkan umur 24 tahun anda dah ada duit simpanan sebanyak RM7200 and alhamdulillah dah boleh tunaikan umrah di usia muda hasil simpanan 2 tahun lepas.

Contoh lain, korang nak buat simpanan untuk kenduri kahwin iaitu kos RM 10000. Jadi boleh la start menyimpan dari sekarang dalam tempoh 2-4 tahun.

So kat bawah ni ada sediakan tutorial bergambar, boleh rujuk untuk buat step by step ya. All the best gais

Langkah 1 : Log in Maybank2u dan klik ‘Accounts & Banking’

 

Langkah 2 : Kemudian klik ‘Go’

 

Langkah 3 : Klik ‘Setup Flexi Saver Plan-i’

 

Langkah 4 : Kemudian buat tetapan tempuh masa, jumlah wang, tujuan menyimpan dan tarikh efektif.

IKLAN

 

Langkah 5 : Siap

 

Sumber : Twitter@nuraqilamhdidrs

 

ARTIKEL MENARIK:Risau Tak Berduit, Amalkan Beberapa Tip Ni Agar Rezeki Tak Putus & Hati Terasa Tenang!

IKLAN

LAGI ARTIKEL MENARIK :“Rumah Persaraan Sebaiknya Kecil & Setingkat Sahaja”-Dr Azizul Azli Jelaskan Cara Nak Persiapkan Rumah Persaraan!

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM30.00 sahaja terhad untuk 50 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club