Popcorn  antara jajan yang cukup digemari.  Sambil tengok tv atau menonton wayang, memang sedap melayan. Tak sedar habis sebekas.

Kalau nak jimat, apa kata ibu-ibu buat sendiri, mudah dan sedap.

Jimat pula tu. Jom cuba cara yang dikongsikan chef Aezach AR. Selamat mencuba!

Waktu2 ni .. takda pop corn hat juai kat KLCC tu.: berjimat cermat!
.
Hang beli biji jagung.. hang buat caramel pop corn sendiri.. mengunyah depan tv malam2 nanti sambil tengok tv

Chef Ni Kongsi Cara Buat Popcorn Karamel Homemade, Guna Periuk Biasa Je. Rangup-Rangup Manis, Sedap!

Bahan-bahan 

IKLAN

2/3 cawan minyak jagung
1/3 cawan salted butter
3 cawan mushroom pop corn kernel

1:3 = 1 part minyak : 3 part kernel jagung

Chef Ni Kongsi Cara Buat Popcorn Karamel Homemade, Guna Periuk Biasa Je. Rangup-Rangup Manis, Sedap!

Cara membuat:

IKLAN

-Panaskan minyak jagung + butter
– masukan 2 -3 biji kernel jagung.. biar dalam 10 saat .. bila dah keluar bertih bermaksud minyak dah cukup panas.
– masukan semua kernel jagung.. tutup periuk..biarkan 30 saat kemudian alihkan periuk sat dari api
– biar dalam 30 saat..
– letak atas api balik .. pakai kain pegang periuk goncang sikit supaya minyak dan bertih jagung rata
– biarkan dalam 30 saat sampai habis kernel bertukar jadi pop corn

Chef Ni Kongsi Cara Buat Popcorn Karamel Homemade, Guna Periuk Biasa Je. Rangup-Rangup Manis, Sedap!

Cara buat Karamel

IKLAN

1 cawan gula perang
125gm butter
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 sudu teh baking soda

– buat caramel, masukan butter, susu pekat manis dan baking soda.. kacau rata
– gaul ke dalam pop corn tadi bersama kekacang – walnut / badam yang di bakar dulu
– lapil parchment paper atas tray, tuang pop corn yang di gaul tadi
– bakar dalam oven pada suhu 150 darjah selama 15 minit
– sejukan kemudian masuk dalam bekas kedap udara

Chef Ni Kongsi Cara Buat Popcorn Karamel Homemade, Guna Periuk Biasa Je. Rangup-Rangup Manis, Sedap!

#daporchefgarang

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI