Umumnya, situasi melihat kain baju yang ‘menggunung’ di dalam bakul dek kerana belum sempat dilipat memang boleh membuatkan sesiapa pun stress memandangnya. Apatah lagi buat ibu-ibu yang berkerjaya, sudahlah seharian penat di tempat kerja dan bila balik ke rumah terlihat pula lambakan pakaian tersebut, memang cukup membebankan.

Oleh itu, apa kata mencuba teknik yang dipraktiskan oleh Puan Ummu Hani Ilias ini yang lebih selesa mengurus pakaian hariannya tanpa perlu dilipat.

Menurutnya, cara ini bukan sahaja menjimatkan masa malah anak-anak dan suami mudah mencapai pakaian mana yang ingin dipakai tanpa merosakkan susunan pakaian tersebut. Memang praktikal.

Jom ketahui perkongsian penuh daripada wanita ini.


TIPS JIMATKAN MASA LIPAT BAJU

Kak Mumu jenis suka basuh baju, tak bole tengok baju dah pakai berkumpul.Tapi…..susah nak lipat baju. Lipat dah satu hal, nak susun dalam almari 2 hal.

Pastu kang anak ke husband ke diri sendiri ke nak guna main tarik je, habis susunan berterabur, dah 4-5 hal nak lipat balik.

Banyak kali jugak kawan2 suggest gantung baju tak yah lipat. Pastu kalau dok kumpul, weekend baru nak lipat, habis masa weekend tu dengan lipat n simpan baju ja

Baik kita buat benda lain, habiskan masa dengan family ke, kemas rumah ke g jenjalan ke ewwwah dan lain2. Serious lipat baju sangat la time consuming. Dannn baju paling banyak kita lipat ialah baju yang kita pakai harian kan, bukan baju jalan.

Jadinya kena banyakkan space untuk menggantung baju harian ni

Cara dia mudah ja, gantung kat hanger!!

Lepas keluarkan dari mesin basuh, masa nak sidai tu, dah plan siap2. Baju yang sepasang, gantung kat hanger, sidai sebelah2.

Nanti time angkat, sekalikan je, patu terus gantung kat penyidai macam kat bawah ni.

Nak cari pun senang, nak guna pun x bersepah.

1 untuk umi
1 untuk abah
1 untuk Muadz
1 untuk Aisyah

Tapi nampak cam baju anak2 lagi banyak dari baju mak pak.

Kos yang diperlukan

Penyidai tu Kak Mumu beli yang paling murah kat IKEA, tu pun pesan kat personal shopper

MULIG RM 25 satu, beli dgn personal shopper RM35
Hanger beli kat Giant, RM8 ade 24 keping size vesar, RM2 ade 10 keping size kanak2

Tapi berbaloi sangat sebab jimatkan banyakkk masa

Ekstra tip :

  1. Untuk baju kecik2, anak tudung, inner wear boleh masukkan dalam kotak

2. Kain pelikat n towel tu still lipat la hahaa. Kang space almari yang banyak2 tu nak sumbat apa. Yang penting da jimat banyak masa Optimize kan masa untuk buat benda yang lebih penting, baca buku, me time, family time, business time.

Selamat mencuba

sumber : Ummu Hani Ilias

 

Tinggalkan Komen