Mungkin kerana sudah menjadi kebiasaan kita bila mana telur yang kita beli, dibasuh dan kemudiannya akan disimpan di dalam peti sejuk.

Menurut laporan sumber Boldsky, telur sebenarnya kurang sesuai untuk disimpan lama di dalam peti sejuk. Cara penyimpanan sebegini dikatakan kurang tepat.

Menurut kajian terbaru mendapati ada kesan risiko yang berbahaya jika telur disimpan di dalam peti sejuk.

Dalam kajian yang dilakukan oleh Journal Food Of Protection, menyimpan telur di dalam peti sejuk dapat mengurangkan jumlah nutrisi di dalamnya.

Elak Simpan Telur Di Dalam Peti Sejuk,  Mengapa?

Telur yang disimpan di tempat yang mempunyai suhu rendah boleh menghilangkan kandungan protein, enzim dan mineral di dalamnya.

IKLAN

Jika semua nutrisi hilang, ianya tidak akan memberi apa-apa kebaikan kepada tubuh badan malah akan mendatangkan penyakit.

Hasil kajian ini juga turut mendapati bahawa telur yang disimpan di dalam peti sejuk lebih terdedah kepada jangkitan bakteria yang dikenali sebagai salmonella.

Elak Simpan Telur Di Dalam Peti Sejuk,  Mengapa?

IKLAN

Salmonella adalah jenis bakteria yang boleh menyebabkan beberapa masalah penyakit berjangkit seperti masalah pencernaan.

Seeloknya, telur itu hendaklah disimpan di tempat yang memiliki suhu normal, tidak terlalu sejuk ataupun panas.

Namun, jika ingin menyimpan telur di dalam peti sejuk, pastikan tidak menggunakan ‘tray’ telur di bahagian pintu peti sejuk tersebut.

IKLAN

Elak Simpan Telur Di Dalam Peti Sejuk,  Mengapa?

Ini kerana telur memerlukan suhu yang stabil untuk menjadikan ia tahan lama. Menyimpan telur di rak pintu peti sejuk menyebabkan suhu akan terjejas dan tidak seimbang kerana ia sering dibuka dan ditutup.

Oleh itu, simpan telur di bahagian lain seperti di dalam laci peti sejuk supaya suhu sentiasa stabil untuk menjamin kualiti dan rasa telur apabila dimasak.

Sumber: Boldsky