Mungkin anda penggemar daging tapi yang lecehnya setiap kali masak pasti daging liat . Ini membuatkan ada antara ibu-ibu yang mencuba pelbagai tip dan petua bagi memastikan daging cepat lembut apabila di masak.

Nah admin kongsikan tip dari Nana Ismail bagaimana nak lembutkan daging dengan cara yang betul. Jom cuba resipi Daging Goreng Kunyit hari ni!


TIPS NAK GORENG DAGING KUNYIT SUPAYA LEMBUT DAN CARA YANG BETUL
======================================
Ramai betul yang goreng daging terlalu lama sebab nak pastikan dia lembut dan masak.

Masalahnya bila buat macam tu, daging akan bertambah kecut, kering dan lembut masa tengah panas-panas ja. 🙄

IKLAN

1. Daging tu nak senang potong dan tak julinggg mata nak usya urat-urat dia adalah dengan balik-balikkan daging tu dalam kuali panas tanpa minyak. ( dalam dia of coz la masih mentah)

Nanti korang akan nampak urat dia lebih jelas dan mudah nak potong. Takdelah dia nyekk nyekk macam jeli. 😂

2. Lepas dah hiris nipis, korang goreng daging tu tanpa minyak biar air daging tu keluar dan kering. Lepas tu angkat laaa.

3. Haaaa dah settle 2 step tu baru la korang lumur daging buh kunyit dan garam. Korang boleh tengok daging nana tu haaaa. Nampak kering macam daging yang direbus kan? 🤭

4. Lepas tu korang buh minyak then goreng macam biasa. Tempoh nak bagi lembut daging tu singkat ja.

Korang akan perasan, daging tu nampak tak kecut dan berjusssss gituuu. 😍

5. Lepas tu macam biasa laaa tumis bawang, cabai, buh sayur then bagi terjun balik daging tu. SETTLE!

Haaa potong macam gambar bawah tu. Kalau ikut tips nana tu memang mudah nak kenal pasti urat dia.
Nanti daging tu akan nampak macam berebuss tapi tak nahhhh. Nana just keringkan air daging tu dalam kuali tanpa minyak ja. ( Gambar contoh nak habaq)
Nana lumur dengan kunyit. Kering tanpa air daging tapi kat dalam berjussss yaaa.

Goreng sat sat jaaaa. Daging tak kecut ye.

Kalau buat ikut tips nana tu, takdelah air daging tu keluar masa kita goreng. Yang berair tu la yang buat daging lambat nak lembut. Bila goreng lama-lama, jadi kecut dan tak best
Nampak sedap dan tak kering kan? 😋

#NanaSharingTips
#SukaMasakMasak