Penjagaan kecantikan wajah dan kesihatan bahagian intim wanita akan lebih mudah dan ringkas dengan lakukan seperti yang dikongsikan oleh Puan Liza Saleh.


Gatal merenyam menyerang! Arggh pasti ramai yang tak selesa bila perkara macam ni melanda, semakin digaru semakin menjadi, lama2 kita sendiri yang makan hati kerana kulit yang digaru melecet, lagi teruk kalau berlaku luka dan terkena jangkitan kuman.

Ok meh saya nak share tips dari otai lama! Yang biasa dengan petua ni pasti dah pernah dengar atau buat, tapi yang hipster2 tu mungkinlah ini baru 1st time uolss nampak tip/petua ni. Petua untuk yang ada masalah gatal di atas dan gatal di bawah.

Ha 2 in 1 saya sediakan, gatal di atas tu apa? Gatal di atas ni adalah gatal merenyam di bahagian muka, mata, telinga, hidung semua tu lah, ia lebih kepada resdung, bila salah makan mulalah menjadi2 gatal tu, bilq bangun tidur mulalah merenyam muka tu, maka molek sangat amalkan tips atau petua ini.

Gatal di bawah? Ok ini bahagian misV wanita ler, biasa kalau ada gatal2 tak selesa tu boleh la cuba ya.

Atasi kegatalan wajah

Beberapa helai daun sirih-diracik kemudian direbus selama 10 minit. Kemudian tutup api dan biarkan selama 2 minit.

Kemudian wapkan muka dengan air rebusan tadi dan pastikan mata dipejam dan sedut wap tadi dengan perlahan-lahan dan hembus melalui mulut.

Lakukan hingga 10 minit dan biarkan berpeluh dan cecair di hidung mengalir, anda akan rasa lega.Cara ini boleh amalkan setiap 2x seminggu.

Manakala untuk memberi rasa kelegaan pada bahagian intim, elok kiranya lakukan bertangas.

 

Sumber : Liza Salleh

 

 

 

Tinggalkan Komen