“Kenapa ye ikan bilis yang baru digoreng terasa rangup bila dimakan. Tapi bila telah lama, terasa liat dan tidak sedap pula untuk dimakan? Tapi ada orang lain tu, masak ikan bilis elok sahaja rasanya. Malah boleh disimpan dalam tempoh yang lama dan bila dimakan kekal rangup. Apalah rahsianya ya…?”

Mungkin persoalan ini juga bermain-main difikiran sebahagian antara kita. Terasa ingin juga diketahui apa rahsianya. Untuk itu, jom kita baca perkongsian daripada Wanie Ishak berkaitan petua ikan bilis goreng lebih rangup  dengan menggunakan cuka masakan.

Menurut Wanie, ikan bilis yang digoreng garing memang sedap dimakan dengan pelbagai cara. Boleh dimakan bersama nasi lemak, bubur nasi dan juga boleh dijadikan rencah dalam nasi goreng. Tapi tahukah uols cara untuk mendapatkan ikan bilis goreng yang sedap dan kerangupannya tahan lama? Jom cuba petua ini.

BAHAN-BAHAN:

Ikan bilis

Cuka makan

CARA-CARA:

1.Bersihkan ikan bilis dan masukkan ke dalam bekas.

2.Masukkan cuka dan gaulkan rata bersama ikan bilis.

IKLAN

3.Perap selama 5 minit.

4.Goreng ikan bilis seperti biasa. Insya-Allah ikan bilis uols akan lebih garing dan kerangupannya mampu bertahan lama.

 

 

 

 

IKLAN

 

 

 

 

Selain itu, menurut perkongsian daripada Mis Bie, dia mempunyai caranya yang tersendiri untuk pastikan ikan bilis yang digoreng bukan sahaja kekal rangup bahkan akan pastikan ikan bilis dicuci bersih sebelum digoreng.

Katanya masih ramai lagi yang tak tahu rupanya macam mana untuk ikan bilis kekal rangup walaupun dicuci bersih..sebab ramai yang memilih untuk tak cuci ikan bilis  terus masuk dalam minyak untuk mantain rangup..

“halalan toiyiba” sayangku

Suka saya share disini untuk manfaat semua

IKLAN

1.cuci ikan bilis bersih sebersihnya

2,tapis, tos kan bagi kering sedikit, saya tos lebih kurang setengah jam, sebab kalu tak tos nanti bergumpal dengan tepung jadi cekodok pulak ikn bilis korang

3.lepas dah tos campak je dalam pinggan yang korang dh letak tepung.

Tepung apa?? Tepung gandum je guys..suka hati la cap apa,,cap sauh ke lili ke janji tepung gandum

*tips : pastikan korang gaul dengan tepung.. ikan bilis tu tak bergumpal..kalau tak nanti dalam kuali memang tak habis wristling la gamaknya

*tips: ikan bilis yang tak terlalu basah comfirm tak bergumpal punya..toskan jela elok-elok

  1. Masukkan ikan bilis yang da di gaul dalam tepung td kedalam minyak panas, api jangan besar ye,,just nice je,,baru la ikan bilis tu masak elok and rangup..

Ikan bilis ni boleh la makan dengan nasi lemak / buat sambal..rangup nye tu memang power,,tak caya cubalah

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club