Sebut sahaja kuih apam susu tentu ada yang sudah membayangkan betapa lembut dan gebu teksturnya. Apatah lagi mengenangkan rasanya yang enak, pasti ada yang terus terasa teringin untuk menikmatinya ketika ini.

Jadi tunggu apa lagi, bila dah teringin tu jomlah kita masuk dapur dan sediakan menu yang enak ini. Tidak dinafikan, menyediakan Apam Susu cukup mudah  dengan menggunakan bahan-bahan yang ringkas seperti yang dikongsikan oleh Kak Long Azzu Riana ini.

“Akak nak kongsikan resepi apam susu lak sebab tengok ada yang buat jadi tak kot la nak try buat lagi sekali..” ujarnya pada kepsyen perkongsian resipi di salah satu group masakan di Facebook.

Resipi Apam Pandan 
Telur 4biji gred A
Gula setengah cawan (nak manis boleh tambah gula)
1sudu besar ovelett
Aisin vanila 1 penutup
Setengah cawan susu pekat
6 sudu besar santan pekat
Sedikit air daun pandan yang dan blender

Cara buat :
1. Mixer sampai sebati semua bahan hingga sebati
2. Kemudian masuk kan 2 cawan tepung gandum dan mixer sampai sebati
3. Kemudian kukus dalam 25 ke 30 minit
4. Sapu planta sdikit pada acuan agar tidak melekat

Apam Susu Coklat


Bahan-bahan:
4 bji telur gred A
1 sudu besar ovelet
Setengah cawan susu pekat (nak manis boleh tambah gula dan susu lagi)
1 sudu besar milo
5 sudu besar minyak masak (nanti apam akan jadi moist)
1 cawan serbuk coklat ( Saya guna serbuk coklat yang buat minuman tu je ye )

Cara buat :

  1. Mixer semua bahan dekat atas bagi sebati.
  2. Selepas itu masukn 1 setengah cawan tepung gandum dan sebatikan adunan.. kukus dalam 30 – 35 mnitResepi yang ni jadi moist tau sebab kita letak minyak. Acuan tu sapu planta dulu tak nak bagi melekat.

Sumber : Kak Long Azzu Riana

ARTIKEL MENARIK:“Lepas 2 Tahun, Anak-anak Kami Minum Susu Segar…”- Dr Ni Kongsi Kelebihan Susu Segar Berbanding Susu Lain!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Duit Koyak Jangan Simpan Je, Rugi. Boleh Tukar Untuk Dapat Nilai Penuh Atau Separuh Di Bank Negara!

IKLAN

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

IKLAN

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club