Bila  lantai rumah terlihat berkilat itu pastinya membuatkan kita berasa puas hati bila membersihkannya.

Namun jika keadaan asal mosaic mempunyai kesan tompok- tompok hitam dan walau dicuci berkali-kali namun tidak hilang, tentu sakit mata dibuatnya.

Jadi sebenarnya masalah untuk mengembalikan kilauan mosaic dan untuk pastikan nampak bersih berkilat, ada cara yang boleh dilakukan.

Nak tahu detail, baca perkongsian ini.


Assalamualaikum & Hye semua. 1st post here dan saya rasa nak share tips cuci lantai rumah since saya baru je buat tadi.

Mungkin yang mengalami masalah ini adalah golongan yang beli rumah subsale atau rumah lelong dan juga yang baru lepas renovate rumah.

Dan, sesuai untuk golongan yang ada masa dan kudrat untuk cuci rumah sendiri. Kalau nak upah cleaner pon no problem orait. Ikut kekuatan kewangan masing-masing.

Yang anda perlukan adalah MOSAIC FLIUD (sejenis acid) dan SABUN. Both Quia beli di Hardware shop. Lebih tepat lagi di Hardware Shuang Lee, Gadong. Kat Nilai 3 pon ada. Both memang besar kilang kedainya. Banyak juga borong dari hardware ni untuk keperluan pembinaan rumah kami.

Mosaic fluid tugasnya untuk mencairkan simen, cat, cat minyak, dan noda² yang ada pada lantai.

Sabun untuk neutralkan balik acidity pada lantai.

Langkah keselamatan yang perlu dititik beratkan adalah, memakai glove dan boot/kasut. Dan juga mask untuk elak kita hidu asap/wap yang terhasil selepas kita tuang campuran asid+air pada tiles.

Kekuatan yang perlu adalah tangan yang kuat ye. Sebab nak taknak, u tetap akan sental noda yang agak kuat melekat pada tiles.

1ST STEP : Basahkan lantai

2ND STEP : Tuang campuran acid. Acid tu dicampurkan dengan air untuk keselamatan kita dan lantai. Terlebih asid tiles boleh rosak ye. Hilang glossynya nanti.

3RD STEP : Sentallah. Mana yang tebal² nodanya kikis dulu. Elakkan penyental periuk yang besi tu ye. Rosak tiles nanti.

4RD STEP : Bilas dengan air

5TH STEP : Sental dengan sabun pula

Cuci bilas lantai bagi bersih, then SIAP!

Kebaikan yang u dapat, pengeluaran peluh yang banyak ye. Ikutlah keluasan rumah masing-masing.

Kerja ni sepenuhnya dibuat oleh Quia ye. Ditemani oleh anak 2y10m. Sebab nak tunggu suami sokmo kerja je dia. So, ianya boleh sangat dilakukan oleh seorang ibu + ada anak. Anak tu pancinglah buat aktiviti ke, tengok kartun ke ok. Jangan bagi duduk dekat dengan ibu yang tengah mengerah keringat.

Selesai kekah living area, dining area dan Guest room. Next family area dan bilik anak².

Selamat mencuba

sumber : Naquai Edir via Kelab Kaki Deko Kaison, Ikea, Romantika, Eco dan Mr DIY