Lelaki dan wanita saling melengkapi antara satu sama lain. Begitu juga apabila bersatu sebagai suami isteri. Wanita yang terkenal dengan sifat manjanya mendambakan kasih sayang manakala lelaki pula lebih mementingkan rasa hormat. Mungkin sesetengah orang beranggapan ia nampak mudah, tapi sebenarnya agak rumit.

Dua insan berbeza duduk di bawah satu bumbung bukan satu benda yang mudah, ia memerlukan komitmen dan juga toleransi. Lelaki ada keperluan untuk dihormati yang sangat kuat sehinggakan bila mereka dihormati, hati mereka akan jadi seakan-akan pokok yang sudah cukup disiram. Sebaliknya bila mereka rasa tak dihormati, mereka аkаn rаѕа ѕеdіh dаn seperti dіbеnсі.

Ramai реrеmрuаn hаrі іnі banyak menghabiskan mаѕа dаn tenaga untuk mеmаѕtіkаn rumаh mеrеkа bersih, аnаk-аnаk mеrеkа ѕіhаt dan реnuhі реlbаgаі lagi tugas lаіn.

Tapi bіlа mеrеkа luра untuk mеnunjukkаn rаѕа hormat раdа ѕuаmі, si ѕuаmі аkаn nаmраk ѕереrtі tаk mеnghаrgаі ѕеgаlа реngоrbаnаn si іѕtеrі. Pernah rasa?

Wаlаuрun lеlаkі ѕеlаlu nаmраk tidak emosional аtаu ekspresif, tetapi sebagai раѕаngаn hіduр mеrеkа, реrеmрuаn tеtар perlu реkа terhadap реrаѕааn mеrеkа.

Bеbеrара саrа yang аndа bоlеh lаkukаn untuk tunjukkan rаѕа hоrmаt:

1. Cakap lemah lembut

sebagai isteri, sila jaga tutur kata.Sentiasa bercakap dengan lemah lembut, tak kira berapa lama anda berdua dah berkahwin. Kalau anda boleh bercakap lembut dengan kawan-kawan anda, anda mesti boleh lebih lembut lagi dengan suami sendiri.

2. Gunakan panggilan mesra

Jangan sekali-kali menjerit, memanggilnya dengan kasar atau gunakan kata-kata kesat. Gunakan panggilan yang mesra dan selayaknya untuk seorang suami seperti abang, sayang, hubby dan sebagainya.

3. Jangan menyindir

Jangan sindir suami tentang isu-isu sensitif. Kalau suami ada kekurangan atau kelemahan, jangan jadikan ia bahan ketawa. Walaupun dia tak marah, boleh jadi dia pendamkan rasa kecil hatinya.

4. Hormati permintaan

Dengar pendapatnya dan hormati permintaannya. InshaAllah anda akan diberi ganjaran di dunia dalam bentuk rumahtangga yang bahagia dan pahala untuk di Akhirat kelak.

IKLAN

5. Hormati tugasnya

Jangan berlawan dengannya untuk tunjuk siapa yang lebih berkuasa. Bila perempuan terlalu banyak mengarah dan agresif, lelaki akan jadi lebih keras dan berkira. Bila anda tunjukkan yang anda hormati tugasnya sebagai ketua keluarga, dia akan lebih mudah untuk tunaikan permintaan anda.

6. Sayang keluarganya

Tunjukkan kasih sayang dan rasa hormat pada keluarganya. Sekali sekala ajak mereka datang ke rumah atau keluar bersama-sama.

IKLAN

7. Beri suami ruang diri sendiri

Jangan jadi isteri Queen Control.Sesekali, berikan suami ruang untuk diri sendiri. Suami juga perlukan masa untuk diri sendiri atau hilangkan stress dengan kawan-kawan mahupun melakukan aktiviti dan hobi yang digemari.Jangan halang, berikan ruang pada dirinya

8. Berbincang dengan suami dahulu

Tanya pendapat dan berbincang suami dahulu bila isteri perlu membuat sesuatu keputusan yang penting serta hargai pandangan yang suami berikan.Ia membuatkan suami rasa dihargai, dianggap penting dan merupakan suatu penghormatan buat suami.


9. Jangan buka aib

Jika berhadapan dengan konflik mahupun masalah didalam rumahtangga, jangan sesekali membuka aib suami hatta dengan orang yang terdekat dengan kita.Hormati suami, jadilah isteri yang matang dan bijak,selesaikan segalanya dengan cara terbaik.

10. Utamakan suami dalam segala perkara

Taat dan patuhi perintah suami selagi tidak bertentangan dengan agama.Contohnya meminta izin sebelum pergi kemana-mana, menutup aurat dan menjaga maruah sebagai seorang isteri.

Sumber: Baituljannah.com