Membayar bil elektrik setiap bulan yang kadang kala melambung tinggi memang boleh membuatkan kita rasa terbeban untuk melunaskannya. Tambah-tambah bila ahli keluarga sentiasa berada di dalam rumah, 24 jam menggunakan elekterik. Memang tidak pelik bil boleh meningkat.

Pun begitu jika setiap bulan kita melihat peningkatan bil dan semakin banyak pula diperuntukkan wang untuk membayarnya, boleh ‘botak kepala’ juga memikirkan cara bagaimana untuk menurunkan bil tersebut.

Melalui satu perkongsian di laman twitter, ada seorang lelaki ini yang dikenali sebagai @Mehmed Aezhad  ada berkongsi tip yang dia praktikkan untuk kurangkan bil elektrik.

Kongsinya, bil elektrik di rumahnya pada bulan Julai adalah RM208.90 dan dengan penjimatan yang dilakukan telah mencatatkan bil elektrik yang perlu dibayar untuk bil bulan September adalah hanya RM36.60.

Jadi ini apa yang dia buat untuk kurangkan bil elektrik.

1. Aircond

Hanya buka 30 minit sebelum tidur dan tutup bila bilik dah sejuk. Siang memang tak buka aircond.

2. WiFi

On WiFi bila nak guna sahaja. Nak tidur tutup.

3. Lampu

Sebelum tidur tutup semua lampu rumah biar gelap. Lagi gelap lagi senang nak tidur.

4. TV

Aku bukan kaki tengok TV. Tengok @netflix pun dekat laptop itupun jarang.

5. Plug

Disebabkan aku pakai MBP, sekali caj bateri tahan 12-18 jam. So, aku caj 2jam-3jam and tutup balik plug.

6. Tidur rumah orang lain

Weekend je aku balik rumah family or tidur rumah kawan. Memang jimat letrik guys

Pelbagai reply diberikan oleh warganet dan ada juga yang memberikan beberapa tip lain untuk penjimatan elektrik.

IKLAN

sumber : Mehmed Aezhad 

 

 

ARTIKEL MENARIK:Susu Ada Kandungan Gula Yang Tinggi? Dietitian Ni Pesan Elak Terpilih Yang Mengandungi Sukrosa

LAGI ARTIKEL MENARIK :Owning Lutsinar, Bukan Je Nampak Moden Malah Sesuai Sangat Untuk Ruang Tepi Rumah!

IKLAN

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM30.00 sahaja terhad untuk 50 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club