Buat yang berhajat untuk menyediakan biskut raya pada tahun ini, mungkin ada yang masih terkeliru dalam membuat pilihan bahan-bahan yang digunakan. Contohnya sama ada ingin menggunakan mentega atau marjerin, antara keduanya yang mana satu pula akan memberi rasa yang enak dan asli pada biskut yang disediakan.

Untuk lebih jelas, jom kita fahami perkongsian daripada Faiza Mohammed Asari ini. Semoga info ini dapat memberi manfaat dan sekali gus menjadikan biskut yang kita sediakan di hari raya nanti seakan sama seperti seorang profesional yang memasaknya.

Jom semak.

Buttercup tu BUKAN butter @ mentega.

Buttercup ialah CAMPURAN MENTEGA & MINYAK SAWIT. Buttercup sebenarnya ialah butter blend atau lepa susu. Buttercup pun tak pernah claim ianya adalah sebuku mentega sebenar. Di pembalutnya pun hanya ditulis Luxury Spread saja.

Disebabkan ada perkataan ‘Butter’ pada perkataan Buttercup tu, ramai yang salah anggap ianya adalah sebuku butter @ mentega.

Cuba korang tengok di bahagian belakang bekas pembalut Buttercup tu, check ingredients Buttercup tu. Apa yang korang nampak?

Di bahagian Ingredients Buttercup’s luxury spread tu tercetak :

Ingredient : Palm Kernel Oil , Milk Fat , Milk Powder , Salt , Soya Lecithin , Contains permited emulsifier , Flavourings and Colouring (Beta Carotene)

Nampak tak? Ada penggunaan Palm oil!

Pernah tengok tak bahan-bahan dalam marjerin?

Marjerin atau lebih dikenali dengan brand name seperti Planta atau Daisy; adalah diperbuat dari minyak kelapa sawit, garam, air, pewarna, perisa, antipengoksida dan lain-lain. Ia bewarna kuning dan tidak mengandungi lemak susu.

Jadinya, Buttercup sebenarnya ialah hasil daripada mentega dan marjerin yang dikahwinkan. Kiranya buttercup ni half butter dan half margerin. Gitu…..

Ok – What is butter then?

Butter @ mentega merupakan produk industri susu di mana bahan utama pembuatannya berasal daripada susu (80-82 peratus) yang diproses dengan cara memisahkan pepejal lemak dan air.

Ini ditambah dengan bahan tambahan lain seperti air, garam dan pepejal susu (curd) selain diperkaya dengan vitamin A, D, E dan K yang tidak larut air.Sebab itu, rasa dan tekstur butter amat berlainan dengan Buttercup. Warna dan bau sangat-sangat berbeza.

Antara jenama butter yang sering didapati di pasaran ialah SCS, Golden Churn, Lurpak, President, Anchor dan Bulla.

So, jangan la cuba cakap dengan kami anda guna butter kalau pakai Buttercup. Sebab bagi yang biasa di dalam industri baking, kami boleh bezakannya ya!

Semenjak posting berkenaan butter tempohari, saya mendapat banyak pertanyaan tentang yang mana satu butter yang sedap.

Bagi saya secara jujurnya, sedap ini sangat individualistik sifatnya. Apa yang sedap pada saya, mungkin tidak pada mulut orang lain. Selera setiap orang tidak sama, apa yang penting kita suka dengan apa yang kita makan.

Bagi yang bertanya yang mana lebih sedap, saya tiada jawapan khusus. Tapi saya boleh bantu dengan memberi sedikit panduan supaya anda menemui jodoh butter yang sesuai.

Sebenarnya banyak faktor yang mempengaruhi rasa butter.

1. Kandungan lemak susu.
Secara am, untuk sesuatu lepa tenusu dilabelkan sebagai mentega @ butter; ia harus mempunyai lemak susu sekurang-kurangnya 80%, dan selebihnya adalah komposisi air dan pepejal susu. Namun begitu, bagi butter yang dihasilkan di Eropah seperti Perancis dan Belgium, undang-undang menetapkan kandungan minima lemak susu untuk mentega ialah 82% tetapi kebanyakkan butter dari Eropah mempunyai kandungan lemak antara 84-85%. Semakin tinggi lemak susu, semakin kuat rasa susu dan semakin tinggi mutu butter tersebut.

2. Pembalut.
Pembalut kertas emas atau foil paper, lebih baik kerana menghalang penyerapan bau dari persekitaran. Kehilangan kelembapan juga dapat diminimakan dengan penggunaan pembalut foil berbanding dgn kertas parchment. Bila mentega kehilangan beberapa peratus kandungan air, rasanya akan berubah. Ini menjelaskan kenapa butter jenama Golden Churn yang dipek di dalam tin dapat mengekalkan rasa dan bau seperti baru dikilangkan kerana ia tertutup rapat di dalam keadaan vakum. Golden Churn tin juga satu-satunya jenama yang mempunyai jangkahayat 18 bulan di luar peti sejuk.

2. Garam (untuk salted butter)
Salted butter ada garam dan kandungan garam berbeza dari satu brand dengan brand yang lain.

3. Rumput yang diberi lembu makan. 
Butter yang datang dari negara yang berbeza akan memberi rasa yang tidak sama. Kerana iklim dan persekitaran akan mempengaruhi kualiti dan jenis rumput yang diberi makan kepada lembu yang menghasilkan susu.

4. Susu dikultur atau tidak
Ada butter dari Eropah terutama yang datang dari Denmark menggunakan susu yang dikultur. Berdasarkan kajian yang pernah dijalankan, susu kultur akan menghasilkan rasa lemak yang signifikan dan bau yang lebih harum dan kuat berbanding butter dari susu yang tidak dikultur. Anda boleh cuba untuk mengesahkan teori ini dengan cara buat 2 adunan biskut yang sama tetapi menggunakan jenama butter yang berbeza untuk setiap adunan. Saya dah cuba menggunakan Anchor dan Lurpak. Dan ya, mentega Lurpak memberi rasa yg lebih ‘dalam’ dan bau yang lebih kuat ketika biskut dibakar.

Nah, saya harap penerangan serba sikit ini boleh membantu kawan-kawan dalam pemilihan butter yang sesuai ikut selera ya.

sumber : Faiza Mohammed Asari via MAHN

Tinggalkan Komen