Perkongsian daripada seorang ibu dan juga merupakan seorang guru ini pastinya membuatkan ibu-ibu di luar sana boleh berlapang dada setelah membacanya.

Maklumlah sesi persekolahan tidak lama lagi akan bermula, itu bermakna tugas mencuci pakaian sekolah perlu diberi perhatian lebih bagi memastikan baju yang dibasuh bukan sahaja berbau harum malah apa yang lebih penting nampak putih bersih!

Andai dicuci seperti biasa hasilnya kurang menyerlah malah perlu disental daki dan kotoran yang melekat dibaju. Namun berbeza kalau ikut cara ibu ini.

Nak tahu hasilnya, jom cuba trik atau petua yang dikongsikannya ini.


 

Rahsia Baju Putih Bersih Berseri

Sudah lama saya R&D dengan pelbagai formula & brand sabun baju untuk jadikan baju sentiasa putih . Tapi tidak pernah menjadi.

Guna clorok, baju akan jadi kuning. Guna nila, baju akan jadi lebam. Guna vanish, kos tinggi. So….. Saya tanya sepupu yang bekerja sebagai nurse. Apa rahsia nurse² menjaga uniform untuk sentiasa putih?

Nahhhhhh…. Nin diaaaa cara² nya. Anda boleh cuba untuk uniform anak² sekolah nanti.

Bahan-bahan :

Cara Penyediaan :

1. Parut sebuku sabun.

Saya suka guna sabun Lux – Rose. Sebab bila baju dah kering, bau ros masih ada. Kerja lebih sikit untuk memarut sabun ketul tu tapi tak mengapa lah, saya tidak sibuk mana pun untuk menjadikan itu satu alasan.

2. Masukkan parutan sabun ke dalam rendaman baju semalaman.

Rendam baju² putih dengan sabun lux yang diparut selama 1malam. Saya tambahkan sikit sahaja sabun baju biasa.

3. Keesokannya cuci seperti biasa.


Esoknya, terus on mesin basuh. Tidak perlu sental.

Sumber : Leena Hassan

Tinggalkan Komen