Hidup berumahtangga, pasti ada ketidaksefahaman yang kadang kala melanda kehidupan kita. Namun paling utama, kala dilanda ujian ini, elakkan bertekak sehingga boleh menjejaskan emosi anak-anak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pa&Ma (@majalahpama)

Anak-anak orang yang paling terkesan bila melibatkan pergaduhan ibu dan bapa. Emosi anak terdera, anak mula berfikir dan mula mencari ketenangan di luar.

Menurut perkongsian Pakar Motivasi, Dr. Haji Tengku Asmadi Tengku Mohamad, usahakan ruang untuk elakkan ketegangan suami isteri agar anak-anak tak terjejas emosinya.

Dengarkan perkongsian beliau:

Nak Gaduh Suami Isteri, Jeling-Jeling Anak Dulu, Emosi Anak Terkesan!

IKLAN

Kadang-kala kita lihat ada ibu bapa yang bergaduh depan anak. Memang sukar untuk kita elakkan seratus peratus sebab kita duduk dalam rumah yang sama. 24 jam sentiasa bersama.

Kalang kala kita terpaksa bertekak atas beberapa perkara yang mungkin anak ada terdengar.

Apa yang boleh saya katanya, sekiranya anak ada dalam rumah, nak bergaduh masuklah ke dalam bilik supaya anak tak dengar dek anak-anak.

Yang keduanya kalau kita marah sekalipun, elakkan dari menggunakan bahasa yang kasar sebab anak akan dengar dan anak akan ikut.

IKLAN

Contoh kalau kita maki hamun, mencarut dan sebagainya, elakkan perkara sebegitu sebab kesan jangka panjang pada anak yang melihat.

Nak Gaduh Suami Isteri, Jeling-Jeling Anak Dulu, Emosi Anak Terkesan!

Sebaik-baiknya, kalau nak bergaduh sekalipun tunggu waktu anak pergi sekolah. Bergaduhlah masa itu.

IKLAN

Kalau tak dapat nak tahan, yang ayah bolehlah pergi keluar minum sekejap dengan kawan-kawan dan redakan keadaan supaya bila kita balik, kalau nak bergaduh pun keadaan dah tak setegang seperti sebelumnya.

Jadi tak adalah memberikan kesan negatif kepada kepada anak-anak. Sebaiknya kita elakkan.

Menarik: Nak OOTD Sama Anak Jangan Sampai Tak Selesa, Ayda Jebat Kongsi Tip Mudah Bawa Anak Bercuti Ke Luar Negara!

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club