Sekiranya anda adalah salah sorang daripada mereka yang mempunyai masalah jeragat, anda pasti gusar dan panik berdepan dengan masalah tersebut. Betul kan? Kita serupa tau..
.
Kak Maya suka sangat untuk berkongsi dengan anda semua 7 tips yang sangat-sangat berkesan untuk hilangkan jeragat supaya anda tidak lagi hidup dalam trauma kerana masalah jeragat ini.
.
.
Tetapi sebelum tu, jom Kak Maya kongsikan dengan anda apa sebenarnya jeragat ni. Kak Maya yakin dan percaya anda sudah betul2 kenal dengan jeragat ni kan?
.
Jeragat atau bintik kecoklatan ni terhasil dari pendedahan kulit kita terhadap cahaya matahari.
.
Habitat jeragat ni pada kulit yg kering kontang serta tandus. Aik? Mcmna plak tu kak Maya? Gini syg2 yg comey sekalian, semakin kulit kita kering, makin kusam, berjemur pula bawah sinar matahari, makin segar dan riang cik jeragat membiak dan beranak pinak pada kulit tau.
.
Sebenarnya jeragat ni sel/pigment kulit yang gelap. Kalau buat tak kisah, sekejap jer cik jeragat ni bertompok satu muka.. Boleh haru hidup tau…
.
.
Dah check anda jenis kulit yang macam? Jika kulit jenis kering, anda wajib tahu dan teruskan baca sampai habis. Sebab tips ini memang Kak Maya nak kongsikan hanya dengan anda sahaja!
.
.
Tips #1 : Cuka Epal ( Apple Cider )


.
Kak Maya kerap juga amalkan tips ni seminggu sekali dan sememangnya cuka epal ni banyak sgt kebaikannya.
.
Caranya:

Campurkan 2 sudu cuka epal dengan separuh cawan air. Celup kapas muka dan gosok lembut seluruh muka… nak lajak ke leher pon okay sgt… agak2 seminit ke 2 minit mcm tu, bilaslah. In shaa Allah, tips ini sememangnya berkesan untuk masalah jeragat.
.
Namun perlu diingat, jangan gosok terlalu kuat atau terlalu lama. Cuka epal kan dia bersifat asid dan boleh mengakibatkan hakisan pada kulit muka. Amalkan macam Kak Maya buat, seminggu sekali pun sudah mencukupi. In shaa Allah.
.
Klau syg2 rajin dan nak buat hari2, syg2 boleh buat cuba buat masker muka dgn campurkan 1 sudu kecil cuka epal dgn 1 sudu besar madu. Kacau rata dan sapu rata pada muka 15 ke 20 min.. pastu bilas dgn air suam… mmg kulit akan rasa segar dan bersih… mmg besttt sgt…
.
.
.
Tips #2 : Kulit Kayu Manis Bersama Madu Asli.
.
Bab campur madu ni paling best!
.
Caranya :

Campurkan setengah sudu kecil serbuk kulit kayu bersama dengan setengah sudu kecil madu asli. Kacau bagi dia betul-betul sebati. Jadikan campuran tu sebagai masker dan pakailah kat muka. Biarkan selama setengah jam sebelum dicuci muka sehingga bersih dan hilang masker tersebut.
.
Amalkan tips ni 2 kali seminggu. In shaa Allah, anda sendiri akan dapat rasa perubahannya. Jeragat pada muka akan semakir pudar dalam masa yang singkat.
.
Paling bestnya adalah tips ini dapat menghalang pertumbuhan jeragat yang baru. Wow!
.
.
.
Tips #3 : Lemon

.
Asid dan Vitamin C yang ada dalam lemon sebenarnya mampu untuk menghilangkan jeragat dalam masa yang singkat.
.
Caranya :

Dapatkan sebiji lemon dan potong. Sapukan ke muka. Biarkan sapuan tersebut selama 15 minit dan bilaslah selepas itu.
.
Amaran keras : Jika kulit anda jenis kulit yang sensitif, tips ini tidak sesuai untuk anda amalkan. Lemon bersifat asid. Habis merah pedih muka nanti. Susah pulak Kak Maya nanti. Huhu~
.
Boleh amalkan seminggu sekali juga tau..
.
.
.
Tips #4 : Daun Lidah Buaya.

Caranya :

Banyak khasiatnya lendir daun lidah buaya ni… sayang2 cuma potong kulit luar hingga lendirnya keluar dan sapu rata pada kulit.. Biarkan setengah jam, kalau nak pakai trus masa tido lagi bagus sbb lidah buaya ni ada bahan aleosin yg boleh merawat pigmentasi… lagi pon boleh sejuk 1 muka..mmg best!
.
Syg2 boleh amal setiap malam klau rajin…
Daun lidah buaya yang lebih tu jangan buang tau, letak dalam peti ais untuk digunakan pada hari2 berikutnya…
.
.
.
Tips #5 : Minyak Zaitun Dara.
.
Caranya :

Ambil 2-3 titik minyak zaitun dara sapu ke seluruh muka… urut lembut secara membulat.. biar beberapa jam sebelum bilas bersih.
.
Minyak zaitun ni mmg sangat byk khasiat, antaranya bertindak sebagai antioksida untuk baiki kulit muka yg rosak dan kulit jadi anjal remaja..
.
.
.
Tips # 6 : Kurang makanan Merapu dan banyakkan minum air.
.
Sekarang ni musim org berdiet dan turunkan berat badan. Kalau syg2 semua perasan, bila kurang ambil makanan tidak khasiat dan ambil byk makanan bernutrisi tinggi seperti sayuran dan buahan serta minum banyak air, kulit muka akan jadi cerah dan licin.
.
Ini kerana toksin2 dari organ kulit berjaya disingkirkan dgn sempurna dan menjadikan kulit sihat dan secara tidak langsung jeragat pon boleh berkurangan.
.
.
.
Tips # 7 : Kurangkan penggunaan makeup yg tebal dan WAJIB cuci muka sebelum tidur.
.
Awas jika syg2 jenis suka make-up tebal. Penggunaan barang make-up yg tiada piawaian secara berterusan boleh menimbulkan masalah dlm beberapa tempoh penggunaan. Lebih2 lagi barang make-up yg dibeli dalam saiz besar, kita xperasan tarikh luputnya, akibatnya kulit menjadi rosak dan berpigment.
.
Itu sebabnya sangat penting untuk mencuci muka sebersih- bersihnya sebelum tidur untuk semua kekotoran dan membenarkan tubuh membaiki kerosakan kulit waktu kita tidur.
.
Pencuci muka yang paling sesuai adalah yang mengandungi banyak bahan semulajadi yang mampu membersihkan dan merawat kulit secara lembut…
.
.
.
In shaa allah jika amalkan semua tips ni, kulit syg2 akan bertambah sihat, cerah bermaya tau!
.
Jangan pulak terkejut kalau jeragat syg2 boleh hilang tau!
.
Jom sama2 tag dan share kepada kawan2 yang kita sayang. Perkongsian syg2 mungkin boleh mengubah keyakinan dan emosi mereka, in shaa Allah..dengan izin Allah!

Kredit: HQ Cantik Jelita