Bagi ibu-ibu terutama wanita yang bekerjaya, menyediakan menu berbuka setiap hari untuk anak-anak pastinya menyulitkan. Bila dihujung puasa, ibu mula buntu memikirkan apakah menu yang harus di masak.

Tip paling berkesan bagi menghilangkan rasa buntu dan bosan ini adalah merancang jadual menu setiap hari. Confirm ibu-ibu tak ter’miss’ jadual. Paling penting tak buntu menu apa yang hendak dimasak.

Menjelang Ramadan, apa yang ibu wajib lakukan adalah menyediakan 30 resipi lengkap, khusus untuk sebulan berpuasa. Amalan ini sepatutnya telah lama diamalkan. Cara ini bukan hanya lebih mudah bahkan tidak perlu pening kepala dan buntu setiap kali hendak memasak.

Jika anak-anak gemarkan satu-satu menu itu sahaja, kekalkanlah menu itu dengan kerap dan hanya tambah menu selebihnya untuk ahli keluarga lain. Ini pasti membantu mevariasikan hidangan pada hari itu. Bagaimana membuatnya? Ikuti tip dan panduan serta beberapa jenis menu yang dirasakan menarik untuk anda cuba.

Nak Mudahkan Ibu-Ibu Rancang Masak, Wajib Buat Jadual Resipi 30 Hari, Sila Take Note!

Senaraikan Menu Anak
Pertama sekali senaraikan menu anak terlebih dahulu. Ayam Goreng, Ayam Masak Kicap dan Sup Ayam misalnya pasti menjadi menu wajib dan kegemaran anak-anak bukan? Keluarkan kesemua menu ini dan letakkan pada carta teratas. Ini penting supaya mengingatkan akan kepentingan menjaga rasa dan kepedasan berbeza untuk dihidangkan kepada anak-anak nanti.

IKLAN

Nak Mudahkan Ibu-Ibu Rancang Masak, Wajib Buat Jadual Resipi 30 Hari, Sila Take Note!

Makanan Kegemaran
Seterusnya senaraikan makanan kegemaran anda dan suami pula serta seluruh isi keluarga lain. Senaraikan 10 jenis makanan suami dan 10 lagi makanan kegemaran anda. Ini penting bagi mengetahui apa jenis makanan yang patut didahulukan dan apa makanan yang patut di berada di bawah carta.

Cipta Resipi
Setelah semua resipi anak-anak dan kegemaran dan suami sudah dilengkapkan, selebihnya barulah anda cari resipi baru, terkini atau boleh juga mencuba resipi viral di internet. Resipi baru pasti buat anda teruja untuk mencuba. Malah suami dan anak-anak pun tidak bosan.

Ulang Resipi
Selebihnya barulah anda ulang semula resipi terdahulu, baik yang menjadi kesukaan anak-anak mahupun suami. Cara ini pasti membuatkan ahli keluarga tidak bosan menghadap menu yang sama. Malah yang paling penting, anda sendiri tidak buntu memikirkan apakah yang bakal dimasak setiap hari.

IKLAN

Nak Mudahkan Ibu-Ibu Rancang Masak, Wajib Buat Jadual Resipi 30 Hari, Sila Take Note!

Rangka Jadual Lengkap
Lakukan senarai seperti di bawah ini dengan menyenaraikan sekali mengikut nutrisi. Tidak perlulah berlebih-lebihan mengira jumlah kalori dan sebagainya. Cukup hanya ada menu utama, sayur dan sedikit tambahan pelengkap makanan. Jika perlu letakkan sekali air kesukaan anda. Lakukan senarai ini sehingga 30 hari. Percayalah ia sangat membantu anda.

Contoh:

IKLAN

Khamis (17/5)
Rendang Ayam
Sup Ayam (anak)
Sayur Campur
Ikan Goreng Berempah

Jumaat (18/5)
Nasi Beriani
Ayam Masak Merah
Dalca Sayur
Acar
Ayam Goreng (anak)

Buat rangka jadual ini sehingga ke 30 hari. Kalau rajin siapkan lengkap dengan menu bersahur sekali.

Wajib buat ya ibu-ibu. Confirm tak bosan!

Selamat mencuba!