Terdapat pelbagai cara yang betul untuk bahan-bahan mentah seperti sayuran dan buahan agar kekal segar dan tahan lebih lama. masing-masing mempunyai cara untuk mengekalkan kesegaran mereka. Bukan apa, jika salah simpan, boleh jadi lembik sayur dalam peti tu.
Nak tahu cara simpan sayur supaya tahan lebih lama dan tidak lagi membazir boleh praktik cara simpan yang dipraktikkan oleh Doktor Rozlyn Farah supaya kekal segar dan tidak kayu walaupun seminggu.


Macam mana korang semua simpan sayur untuk bagi tahan lama?

Ye la sayur ni kan kalau kita beli lepas tu letak dlm peti ais tahan dalam 2-3 hari je lepas mula la jadi layu di tasik madu gituu. Disebabkan sekarang ni kak kiah tengah acah2 diet so memang nk kena makan sayur banyakk banyakkk. Tak kan nak beli sikit2 kan?

Saya dah seminggu beli sayur ni tapi tetap dlm keadaan segar bugar lagi. Hahah. Caranya senang je. Sebelum nk simpan sayur tu potong sayur kecik2. Saya tak basuh sayur tu ye. Nk guna baru basuh.

Lepas tu ambik bekas kedap udara tak kisah la brand tipuware ke apa ke macam kak kiah bedal je yg mana ada dalam rumah ni tak kuasa nak keluar duit nak beli yg lain.

Dah ada bekas kedap udara korang boleh lapik tisu kt dalam bekas tu lepas tu isi sayur yg korang dh potong2 tadi. Last sekali letak sekali lagi tisu untuk bahagian paling atas sayur tu.

Tujuannya utk menyerap wap2 air yg akan muncul nanti lepas tu tutup dengan penutup simpan elok2 dlm peti ais.

Try la confirm korang tersenyum simpul sebab dah tak payah buang masa kena pergi kedai banyak kali bazir minyak kete je.

Sayur-sayuran diletak dalam bekas
Last step – letak tisu sekali lagi atas permukaan sayur lepas tu tutup dengan penutup bekas then simpan dlm peti ais
Selepas 7 hari masih segar lagi
Selepas 7 hari masih segar lagi

Selamat mencuba!

Tinggalkan Komen