Berikutan pengumuman semua kegiatan ekonomi telah boleh beroperasi, tidak dinafikan kita sebagai pengguna terasa teruja untuk melakukan aktiviti membeli belah bersama keluarga setelah sekian lama tidak dapat berbuat demikian. Pun begitu, perlu diingat jangan pula berbelanja hingga boros.

Oleh itu, untuk mengelakkan berlaku sedemikian jom baca perkongsian daripada Saudara Zulhusni Aimi Johari untuk panduan bersama.

TIPS ELAK BOROS!
Mall dah buka. Gian pula rasa nak jalan jalan cuci mata. Pengalaman sebelum Pkp, niat asal cuma cuci mata, end up ada juga beli barang tak perlu. Jom Abamjoi nak share tips untuk elak dari keborosan!

Photo by Hua Thun Ho on Unsplash

1. Buat bajet bulanan. Usaha untuk belanja dalam bajet dan elak kan belanja berlebihan lagi lagi online shopping!

2. Sediakan list barang keperluan setiap kali korang nak bershopping di pasar raya. Beli hanya yang dalam list dan kuatkan hati dari godaan promosi barang barang lain yang tidak perlu.

3. Had kan diri dari ke pasar raya semata nak window shopping sebab kebiasaannya, akan terbelanja lah jua walaupun pada asalnya sekadar nak ‘tengok tengok’ saja.

Photo by Scott Graham on Unsplash

4. Elakkan dari skim bayaran ansuran mudah sebab sedarlah, selepas je korang dah sain kontrak hutang tu, tiba tiba korang akan rasa nak bayar ansuran bulanan skim tadi menjadi tidak lah mudah. Bimbang terculas bayar, terjebak pula dengan perangkap interest!

5. ‘Curi’ duit sendiri dan simpan ikut warna!. Setiap kali korang berbelanja, nampak je warna hijau terus ‘curi’ dan letak dalam tabung hijau korang. Perlahan lahan upgrade pula color oren dan sebagainya.

6. Tekad kan dan pasang niat kat pintu masuk pasar raya dan bacalah Bismillah. Semoga kita masuk dan berbelanja dengan sebaiknya dan bukan keluar dengan penyesalan terlebih belanja perkara tak perlu.

Moga manfaat

Sumber : Zulhusni Aimi Johari

 

ARTIKEL MENARIK: Berkerja Sendiri Pun Masih Mampu Beli Rumah Seawal Usia. Triknya Buat Begini Dengan Guna Akaun Bisnes!

LAGI ARTIKEL MENARIK :“Rumah Persaraan Sebaiknya Kecil & Setingkat Sahaja”-Dr Azizul Azli Jelaskan Cara Nak Persiapkan Rumah Persaraan!

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

IKLAN

Yuran hanya RM30.00 sahaja terhad untuk 50 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

 

 

 

IKLAN