Memasuki pertengahan tahun, pasti ibu bapa berdebar menantikan keputusan peperiksaan pertengahan tahun anak-anak. Apabila melihat markah yang dipaparkan oleh guru di ruangan online, ada yang suka tak kurang yang kecewa.

Justeru, Cikgu Mohd Fadli Salleh berkongsi semula tips untuk ibu bapa dan penjaga untuk bantu anak yang lemah dalam sesuatu topik khususnya mata pelajaran Matematik.

Walaupun cikgu ini berkongsi tip untuk subjek matematik, namun ia relevan untuk digunapakai bagi subjek lain juga.

Semoga perkongsian ini dapat membantu anak-anak di dalam satu-satu mata pelajaran yang lemah.


SOKONGAN KITA BOLEH MEMBANTU ANAK YANG LEMAH DALAM PELAJARAN. 💪

Aku kongsi semula tips untuk ibu bapa dan penjaga untuk bantu anak yang lemah dalam sesuatu topik khususnya mata pelajaran Matematik.

1) Download soalan peperiksaan pertengahan tahun/akhir tahun dan minta anak buat seperti tempoh peperiksaan. Google je, belambak soalan boleh dimuat turun dan cetaklah.

Boleh juga guna set soalan dalam buku latihan yang dibeli. Jangan benarkan anak meniru, tengok sifir dan bertanya dalam tempoh ini. Jangan bagi adik-adik dia kacau. Buat bagai peperiksaan yang sebenar.

 

Wajib ikut masa sebenar. Satu jam untuk 40 soalan.

2) Jika anak tak sempat siapkan dalam masa sebenar, kenal pasti kenapa dan apa punca.

Biasanya ia berpunca pada masalah berikut :

a) Tidak hafal sifir. Sifir adalah jantung Matematik.
b) Tidak hafal rumus dan formula.
c) Mereka terperangkap dengan soalan KBAT dan ‘tricky’. Soalan yang sengaja dibina untuk menghabiskan masa murid.

Sebaik kenal pasti punca, terus rawat!

Paksa hafal sifir, paksa hafal rumus dan formula, paksa hafal jadual perkaitan, fakta asas dan sebagainya.

Jika disebabkan terperangkap dengan soalan ‘tricky’ atau KBAT, minta mereka abaikan soalan tersebut dan move on ke soalan seterusnya.

3) Rujuk skema jawapan dan tanda kertas anak bersama dia.

Tanda bersama anak ini penting supaya mereka sedar kat mana mereka cuai dan silap. Senang kita nak cubit ke apa. Hihi.

Kira markah dan tulis besar-besar macam cikgu selalu tulis. Buku latihan biasanya disediakan skema jawapan dibahagian tengah atau belakang.

4) Kesan topik apa yang anak buat silap dalam kertas soalan tersebut. Contohnya jika dia salah dalam topik Peratus, Isipadu Cecair, Perpuluhan, Pecahan, Luas, Ukuran Panjang dan Jisim; listkan semua sekali.

Mula latih mereka secara topikal. Mula dulu dengan Peratus. Bagi penerangan cara kira yang betul mengikut kefahaman kita. Bagi soalan Bahagi je banyak-banyak. Bagi sampai 50-100 soalan pun tak apa. Biar dia buat sampai dia faham betul-betul.

Ini dinamakan teknik masteri. Murid belajar satu-satu topik sampai dia betul-betul kuasai baru bergerak ke topik seterusnya. Tak semestinya dalam satu hari kita buat semua ini, mungkin makan masa 2-7 hari baru mereka kuasai. Atau lebih.

Jangan risau bab masa. Lambat ke cepat dia boleh kuasai tu nombor dua. Yang penting latih tubi topik sama.

Buku latihan berbentuk topikal berlambak di pasaran. Beli sahaja. Bila dah kuasai, baru bergerak topik seterusnya yang mereka salah dalam peperiksaan. Latih tubi lagi sama macam topik Peratus tadi.

Begitulah ulang dan ulang sehingga mereka kuasai semua topik yang mereka lemah tadi.

Langkah akhir sekali, beri semula soalan peperiksaan pertengahan tahun atau set soalan akhir tahun yang merangkumi semua topik.

Bagi anak jawab, InsyaAllah ada peningkatan yang mendadak.

*************

Aku tahu, pasti ada yang pertikai kenapa suruh ibu bapa ajar anak kat rumah. Pasti ada yang kata itu tugas guru.

Benar, tugas mengajar adalah tugas guru. Benar sekali.

Cuma perlu diingatkan guru mengajar secara kelas. Tak boleh hadap satu hadap satu. Tak boleh tumpu pada anak kita seorang. Tak boleh bagi perhatian macam ibu bapa boleh bagi secara one to one dengan anak.

Bila mengajar secara kelas, pasti ada murid yang ketinggalan. Yang mana mereka tak faham tapi mereka tak tanya pula. Bila mereka tanya, penerangan yang diberi mereka faham seketika. Pulang lupa pula. Tambah-tambah bila cikgu mula masuk topik yang seterusnya.

Topik yang mereka belum betul-betul faham, mereka akan tak dapat kuasai.

Ini tips KHAS UNTUK IBU BAPA YANG MAHU MEMBANTU anak-anak mereka belajar di rumah. Yang tak nak bantu, tak apalah.

Ini bukan paksaan. Ini bukan gesaan. Ini cuma tips asas bagi ibu bapa yang berkobar-kobar nak bantu anak, cuma tak tahu cara.

Nah, inilah caranya. Aku bantu kalian tunjuk jalan.

Silakan SHARE kepada kawan-kawan kalian yang jenis suka bantu ajar anak-anak di rumah juga.

Kerjasama ibu bapa dan guru pasti lahirkan generasi yang lebih berjaya.

#MFS 
– Matematik adalah tentang latih tubi. – 

Tinggalkan Komen