Selalu makan tomyam kat kedai, sampai balik rumah lah teringat-ingat kesedapannya. Bila dah tahu rahsia pes yang mereka guna, terus pergi cari, cuba la buat sendiri kat rumah! Tapi hampa, tak sesedap yang kat kedai juga.

Haa nak tahu kenapa? Sebab pes tomyam Thai tu tak semua rasanya sama dan enak tau! Ada bezanya. Jom tengok perbezaannya seperti yang dikongsikan oleh Zatty Roslan di laman Facebook miliknya ini!

Ini review ikhlas. Sy bukan penjual

Td whatsap2 dgn jiran. Rupanya ada lg yg xtahu pasal paste tomyam yg sedap. Ok, ni pengalaman sis sebagai pengguna & selalu beli kat pdg besar masa duk jitra dulu.

Sekali imbas korang tgok botol2 tu semua sama kan. & ramai bile sis crite tiga2 botol ni lain2 jenama baru org perasan. (jenama ke chop ke sis sebut je) & banyak sis tengok org review2 masak guna paste yg xsedap. Ya la. Sbb sis tahu ada lagi sedap dari tu.

IKLAN

1. Yg tulisan thailand tu plg sedap.

Yg ni tahun lepas sis try cari kt pdg besar mmg payah jumpa. Dyorg susun bahagian dalam kedai. Sis cari 1kedai ke 1kedai & ada 2botol je. Dia mahal sikit dr 2jenama botol yg lain tu. Cara masak dia senang. Letak air, letak paste, letak sgala isi2 tomyam. Xperlu nak letak grm gula serai bagai tu. Tp kalau paste korang letak sikit, letak la semua tu.. Tp sis masak xletak pon. Letak paste je banyak2.. Baru tomyam pekat memikat!

2. Paste tomyam jenama nang fah.

Perhatikan bulat kecik tu. Yg ni kedua sedap. Harga dia murah sikit dr tulisan thai td. Cara masak pon sama. Letak semua xyah adjust apa. Tp korang try la letak susu cair dlm tomyam. Sedap. & blh kurangkan masam dia sikit kalau korang letak banyak paste dia jd masam.. Utk yg xberapa suka masam mcm sis, boleh letak susu cair.

3. Paste tomyam jenama PUM.

Perhatikan bulat kecik tu. Yg ni kurang sedap. & banyak org review masak2 buat guna paste ni. Maybe kat tempat dyorg ada jenama ni je kot. Yg pum ni memang korang kene orter. Macam korang masak guna paste tomyam sebelum2 ni. Letak garam, gula, serai, lengkuas, bwg. Eh banyak lg laa. Tulis resepi kat sini nanti panjang pula. Paste ni memang berlambak kat pdg besar. & harga dia murah dari 2botol yg kat atas tadi.

Ok done.
Lepasni korang nak beli paste tomyam perati bende yg sis bulat2 kan tu ok. Selamat mencuba…

SEKIAN wasalam..

*Sis selalu beli jenama 1 & 2. Masak ni paling senang selain singgang pokman.