Masakan sotong merupakan hidangan yang digemari ramai. Biasanya apabila ke pasar  geram tengok sotong segar dan besar. Tapi paling bila dimasak, sotong jadi kecut dan mengecil.

Namun ada petua nak jadikan saiz sotong ‘maintain’  iaitu menggunakan asam keping. Sebagaimana yang perkongsian oleh Zin Rose. Nak tahu caranya ikut panduan ini.

Elak sotong Kecut dan hanyir. 

Mula-mula siang sotong, buang semua tulang sotong. Selepas cuci masukkan kepala sotong ke dalam badan sotong tu supaya senang nanti badan tak ke lain, kepala ke lain.

Rebus sotong selama 5 hingga 8 minit bersama 4 atau 5 keping asam keping, hasilnya bila masak sotong tak hanyir dan saiznya maintain tak mengecut. Tak la bila beli sotong besar, bila masak jadi kecil.

Cara-caranya:
1. Masukkan kepala sotong ke dalam badan sotong. Letakkan 4 atau 5 asam keping.

IKLAN

2. Rebuskan selama 5 hingga 8 minit. Tutup api.

IKLAN

3. Kemudian toskan dan boleh dimasak. Hasilnya sotong tak hanyir, saiz maintain tak mengecut bila dimasak. Dan paling penting, sotong melekat elok pada badan sotong.

Kredit: Zin Rose