Biasanya jika pergi menginap di hotel , kita akan mengemas bilik termasuk katil dan tuala agar memudahkan pekerja hotel mengemas bilik.

Namun tahukah anda cara ini tidak digalakkan untuk mengelak kelengkapan hotel itu digunakan semula tanpa diganti baru.

Mungkin tidak semua pekerja pembersihan hotel berbuat demikian.

Namun, jika anda ‘care’ pada orang yang seterusnya akan menginap dihotel, adalah baiknya tanggalkan semua linen dalam bilik sebelum check out.

Selanjutnya ikuti perkongsian wanita ini.

Untuk tujuan kebersihan, sila tanggalkan semua linen dan letakkan di atas lantai masa hangpa nak check out dari mana-mana hotel.

Tanggalkan semua linen (sarung bantal, selimut @ sarung selimut, cadar tilam dan sebagainya) dan kumpul atas lantai. Semua jenis tuala boleh gather kat lantai bilik air. Biarkan dalam keadaan basah lagi baik utk kurangkan risiko kebarangkalian tuala yang kering tu diguna untuk lap cawan minum.

Mungkin sesetengah daripada kita dah tahu tapu yang tak tahu, tolong jadikan ia satu habit setiap check out from your lodging facilities (hotel/resort/homestay/b&b/hostel/motel/etc).

Rupanya ini sebabnya. Take note!

Tapi Kenapa?
This is why. Linen-linen tu semua secara S.O.P.nya harus ditukar. TAPI.. adakah anda tahu, ada Chambermaid (housekeeper) yang tak tukar linen-linen itu dan your “dirty-but-looked-clean” linen tu “terpaksa” digunakan oleh next guest? Hygiene tak rasanya?

Betul, memang tak semua chambermaid suka “mengakai” guna semula linen-linen tu masa bersihkan bilik. Terutamanya cadar dan sarung bantal.

IKLAN

Cuma segelintir je, tapi kita tak tau siapa dalam kelompok segelintir tu kan. Believe me, I was in the industry before.

Pernah ada seseorang cakap “Kenapa perlu saya care dengan orang lain check-in lepas ni?” Konsep dia simple je, kau buat untuk orang lain, satu hari orsng lain pulak return the favor tanpa kita sedar.

Make it a habit.

Sumber: Maya Ariffin

IKLAN

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club