Menjadi ibu bapa pada zaman sekarang cukup mencabar. Melawan cakap, degil, balas belajar dan paling mencabar adalah ketagih gadget. Sementelah ibu bapa pula sibuk bekerja dan sering kesuntukan masa, kerja bertimbun.

Namun, jangan jadikan ia sebagai satu punca anda mengabaikan tanggung jawab pada anak-anak. Didik mereka dengan nilai-nilai murni dan sematkan di jiwa pegangan agama yang kuat supaya mereka tidak mudah terjerumus ke lembah hitam.

Bak kata pepatah melentur buluh biarlah dari rebungnya, justeru nak didik anak dengan nilai agama kena didik sedari kecil lagi.

.

Jom baca perkongsian ibu bernama Syahirah Omar. Moga bermanfaat buat ibu bapa semua.

TIP MELATIH ANAK LELAKI CINTAKAN MASJID

” Mama, pakcik guard rumah kita tu harini jadi Imam. Pandai sangat dia mama ” Luqman excited bercerita.

“Luqman,

Dalam hidup ni, kerja apa pun kita, hebat mana pun kita, siapa pun kita, yang penting hubungan kita dengan Allah. Nanti dah besar, Luqman kena jadi Imam untuk keluarga Luqman tau. Sibuk macamana pun kerja, kena ajar anak isteri solat bersama.Bawa mereka ke Masjid tau.”

” baik mama,”

Aku mula bawa anak anak ke masjid pada usia Luqman 4 tahun. Sebelum tu agak sukar untuk aku ke masjid dengan kondisi lana yang mencabar. Agak mencabar sebenarnya. Tetapi jika dirutinkan mereka akan terbiasa InsyaAllah. Aku nak kongsikan sedikit tip bagaimana nak biasakan bawa anak, terutamanya anak lelaki bila ayah mereka tiada atau pulang lewat ke rumah kerana tuntutan kerja.

Zaman sekarang sangat mencabar kan? Akhlak anak anak zaman sekarang sangat merisaukan.

Allah
Allah
Allah

Kalau ikut logik akal, solat sajalah di rumah,asalkan solat kan? Cuma aku mahukan anak aku ni sentiasa cintakan masjid. Nak tunggu jadi buluh untuk cintakan memang susah dah nanti. Nak taknak aku kena usahakan juga buat dia. Aku fokus pada dia dalam cerita ni kerana kalau mak mak ni ke masjid, hal anak perempuan senang, tetapi bila tak ada ayah, pening sikit lah nak uruskan anak lelaki di ruang muslimin kan?

.

#1 BIASAKAN ANAK KECIL WAKTU KURANG JEMAAH.

Aku mula bawa anak anak waktu dhuha.Alhamdulillah Rezeki aku bekerja sendiri jadi agak mudah aku melatih mereka. Bagi yang bekerja, boleh cuba pada hari minggu.

IKLAN

Sebelum ke masjid dan surau, social story dahulu pada mereka bagaimana adab di masjid. Ajarkan mereka cara berwudhu, biasakan mereka solat jemaah di rumah. Ceritakan kenapa best pergi masjid, ganjaran untuk orang solat di masjid .

Waktu dhuha tu, bawa mereka explore masjid, mana tempat wudhu, mana ruang solat, mana tandas. Ajarkan mereka untuk solat dhuha dulu. Waktu ni kurang jemaah. Jadi tak menganggu jemaah lain InsyaAllah.

Bila anak dah terbiasa InsyaAllah lebih mudah untuk ajak berjemaah di Masjid atau Surau.

#2 BAWA ANAK KE MASJID/SURAU YANG SESUAI

Carilah surau atau masjid yang sesuai. Tak terlalu besar, mudah untuk kita monitor anak. Jika ayah mereka belum balik dari office, kita masih mudah untuk bawa anak.

Boleh tengok video yang aku share ni ok?

#3 CARI ORANG YANG BOLEH TENGOKKAN ANAK.

Macam Luqman ni sebab ada atuk level 5 ni aku selalu minta tengokkan Luqman. Kadang tu ada abang Indonesia yang selalu ke masjid, jadi abang tu sentiasa akan pastikan Luqman baik baik saja. Sampai habis solat abang tu tengokkan dia. Baik kan? Subhanallah, Allah hantar orang baik baik jagakan dia.

Teringat mula mula dulu waktu aku baru nak bawa Luqman. Luqman sebenarnya dah biasa surau ni sebab Ayah selalu bawa tapi bila sendiri tu aku kena la minta tolong kejap brother kat situ tengokkan dia ?

” Baru balik sekolah yer? Darjah berapa ni,” soal uncle yang aku kira umurnya 60 an.

” Anak saya 9 tahun. Boleh tolong tengokkan dia tak pakcik. Saya ada kat ruang muslimat, ayah dia tak ada harini, ”

” InsyaAllah ok dia ni,” dia menjawab sambil usap kepala anak aku?

Part paling sebak setiap kali lepas solat. Lepas Luqman salam, mereka nak sangat usap kepala dia sambil tepuk bahu. Orang arab banyak buat begitu pada dia.

So anak aku ni lagi la bersemangat bila orang cakap dia bagus kan. Sebab dapat pahala 27 kali ganda banding 1 kan?memang la seronok?

.

#4 PERGI SOLAT AWAL WAKTU

Cuba untuk pergi awal waktu. Supaya anak kita tak berebut dengan orang lain waktu nak berwudhu dan untuk elakkan anak dari panik.

Biar dia bertenang tenang sikiit ?

Aku selalu pesan pada dia untuk duduk hujung sekali di dalam saf. Tetapi Alhamdulillah Jemaah sini tak halau budak duduk belakang???

#5 BERI PUJIAN PADA ANAK

Setiap kali lepas solat kau peluklah dia. Cakap Alhamdulillah dia berjaya lagi ke surau. Kau cakap la kau bangga dengan dia. Aku selalu cakap pada Luqman,

“InsyaAllah mama tak ada nanti Luqman sentiasa akan doakan mama sebab Luqman anak soleh. Luqman suka pergi surau. Mama bangga dengan Luqman,”

.

#6 JANGAN BERALASAN.

Tak ada figure ayah di dalam keluarga, atau ayah balik lewat pada hari bekerja bukan alasan untuk kita tidak bawa ke masjid. Mak mak, kita tak payah la bawak hari hari. Mungkin 3 kali seminggu pun dah cukup baik. Jika rasa sukar, gilirlah solat. Macam aku, waktu luqman dan aku solat berjemaah, lana jaga Mayraa sekejap. Kemudian lana pula solat. Mohon pada Allah supaya sentiasa beri jalan bagaimana nak bawa anak ke masjid. Dapat 1 waktu pun jadilah. Aku pun bawa Maghrib saja. Nak tunggu sampai Isya’ tu jenuh juga?

Ada anak kecil memang mencabar. Tetapi InsyaAllah kita usahakanlah untuk bawa. Mungkin mula-mula anak anak yang dah boleh berdikari solat dulu, kemudian abang kakak jaga pula adik mereka. Cuma memang kena begilir solat. Jangan sampai menggangu jemaah lain pula sebab anak kecil ni umur tengah nak explore semua benda.

Ada haritu mayraa gi goyang bahu opah mana tak tau dok solat,

” opah opah nak order apa, anya nak masak,” sambil dia buat buat nak tulis order. Tak kusyuk aku oi???

Tapi bila bergilir ni ok sikit lah. Dieorang layan adik main kat belakang?

Aku doakan urusan kita semua dipermudahkan untuk mendidik anak anak kita. Anak-anak kita ni amanah dari Allah dan Ia sebahagian dari ujian Allah.

Firman Allah SWT : “Harta benda dan anak-anak kamu hanyalah menjadi ujian dan di sisi Allah ada pahala yang besar.”
(QS. At-Taghabun, 64 : 15)

Sebagai ujian, kita bertanggungjawab pada amanah Allah ni.Orang yang malang ialah orang yang mempunyai banyak anak tetapi anak-anaknya tidak membawa kebaikan kepadanya di akhirat ?

Oklah, nanti aku kongsi lagi ya.

Salam sayang,

Syahirah Omar.