Ibu-ibu peminat cheese, pernah tak nak belajar buat sendiri. Cari cara yang mudah je dengan bahan simple tapi hasilnya supreb.

Jom admin kongsikan cara hasilkan cheese homemade dari Eyda Sukiman. Guna tiga bahan di dapur je dah dapat cheese yang sedap. Jom cuba!

Kita kembali kepada topik daily as housewife lah ya. Fikir banyak2 tak jadi apa juga, sebaliknya kita berusaha lebih gigih untuk jadi hamba Allah yg semakin hari semakin dekat padaNya. Tak perlu tunggu kiamat, sedangkan kematian pun setiap hari dekat dengan kita

Harini Kekda 1st time buat Cheese homemade. Namanya Cottage Cheese. Asal terbuat cheese ni sebab semalam suami ada beli fresh milk sebotol.

Pagini buka, try minum eh rasa masam, rosak. Membazir sangat rasa. Lepastu duk teringat pernah tengok channel Food Network sebelum ni, kalau ada susu rosak, jangan buang, sebalik boleh buat something more delicious, iaitu Cheese.

Maka harini, terjadilah Cheese buatan sendiri Alhamdulillah. Mudah sahaja caranya. Tak rumit.

Kekda share dibawah resepinya okay.

Antara yg diperlukan adalah :

1) Fresh Milk / Susu Full Cream (tak semestinya yg basi / rosak, yg fresh pun boleh)

2) Cuka Makan 2 Sudu (Kekda guna jenama Tamin)

3) Kain Penapis (Kekda guna kain lampin anak je ) atau korang beli kain tapis cheese di kedai Daiso ada kot.

IKLAN

4) Garam

CARA – CARA
———————

1) Masak susu didalam periuk, panaskan sehingga mendidih. Ingat, susu tak perlu rosak pun, cuma dalam kes Kekda ni, dah susu rosak, takmau membazir so Kekda buat jadi cheese .

2) Bila susu dah mula nampak mendidih, berketul sikit, tambahkan 2 sudu makan Cuka . Cuka ni yg akan menjadikan ketulan susu tu kepada ketulan cheese, which is fungsinya memisahkan dari air susu kepada ketulan keju. In case korang xde cuka, perah Lemon pun boleh kalau Kekda tak silaplah.

3) Lepas dah taruk cuka tu, kacau-kacau sekejap kasi yg ketulan tu terapung belah atas. Time ni korang dapat tengok, belah bawah air, atas ketulan keju. So dah jadiklah tu. Then matikan api.

4) Ambil kain tapis / penapis, (kekda guna kain lampin anak, makesure bersih okey) then curahkan semua yg dalam periuk tadi, diatas kain tapis tersebut. Kain tersebut makesure dibentangkan diatas tapis besi / apa2 jenis bekas sejat .

5) Kemudian korang bolehla nak perah air tu keluar sampai betul2 kering. Means cheese tu elok duk bergumpal comel dan bukan dalam keadaan pecah2 macam mula2 tadi.

6) Rendam dalam air garam (kalau nak masin) sekitar 2jam. Tapi Kekda xrendam pun, kekda bubuh sesiap garam dalam susu tu tadi. Okeylah sedang2 elok masinnya. Btw korang nak rendam tu jgn rendam cheese semata, rendam je sekali kain tapis tu sebab lepastu senang korang nak perah balik, buang air lebihan garam tu.

7) Dah siap ! Bolehlaaaa nak makan cheese tu. Orang english/omputih pnggil, COTTAGE CHEESE. Orang melayu Kekda tak tau apa nama pnggil dia. Rasa dia ? Sedap, macam korang rasa cream cheese Tatura tu kan, ha lebih kurang mcmtu rasanya. Enak + lemak. Memang fresh gituuu.

Cheese ni ikut sukalah nak makan dengan apa. Roti boleh, buat macam ala2 bauguet tu kan. Lepastu nak buat sandwich pun boleh. Nak letak atas Pizza boleh jugak kot, sebab rasa lemak2 tu. Janji blh makan

So selamat mencuba gais ! Kekda duk rasa2 ni kang habis macamtu ja . Sedapppppp Jangan lupa try okay.

Edit tambahan :

– Cara simpanan boleh simpan didalam peti macam biasa. Tahap ketahanan Kekda xpasti tp kalau based apa yg Kekda tahu seminggu boleh tahan lagi.

– Rasa dia sedap, lemak2 krim. Kalau ikutkan rancangan tv Kekda tgk tu, cheese ni boleh guna untuk topping atas pizza, untuk kek pun boleh, untuk cheesekut pun boleh (kekda sendiri buat) sebab rasa/taste dia sebijik mcm cream cheese Tatura tu.

– Selain dari tu boleh buat as topping salad, letak dalam sandwich.

– Utk effect tarik mcm Mozarella kekda xpasti . Tapi rasanya lebih kepada utk masakan.

– Juga boleh digunakan untuk masak/letak dalam kari. Sedap katanya lemak2.

#KekdaShare
#KekdaMasak
#HomemadeCheese