Kalau sudah namanya kreatif, buat apapun nampak menarik kan. Ditambah dengan bakat serta kerajinan, maka semuanya menjadi.

Demikian lah bagi pemilik kediaman rumah teres kos sederhana ini. Menurut Ainul Zehraa, kediaman yang dibeli empat tahun lalu adalah rumah second hand.
Namun atas kreativitinya bersama suami, pasangan ini mahu menampakkan kelainan, dipecahkan bilik depan jadikan ruang tamu.

“Saya sebenarnya mmg teringin sangat sangat nak ada rumah berkonsepkan english style moden. Rasa mcm lambat lagi nak dapat buat sebab saving pun sikit lagi.. then alhamdulillah saya cuba loan sikit pastu topup duit saving.. dipermudahkan lulus dan saya terus buat design rumah yang saya nak..

IKLAN

“saya lukis sendiri bentuk yang nak untuk tandas sampai ke porch kereta dan tunjuk dekat tukang rumah. Hujung bulan 3 kami start renovation dan baru siap seminggu lepas raya, sebab banyak detailing jugak sambung pula bulan puasa,” jelas Ain
Dalam pada itu, Ain turut memberitahu memberitahu kos keseluruhan RM80 Ribu termasuklah ubah suai dari extend dapur, pindah bilik air sampai la ke porch kereta dalam RM60 ribu. Manakala kos beli lampu, plaster siling, aircond semua dalam RM20 ribu. kiranya total dalam 80k.
Ain atau nama penuhnya Siti Nurain yang bekerja sebagai guru manakala suaminya mengusahakan bisnes online dengan menjahit pakaian pengantin muslimah.

“Rumah ini biasa jer… rumah second hand saya beli empat tahun lalu.. klu ikut usia dia dah dekat 10 tahun lebih. Selain ruang tamu, kami juga pasang sendiri wainscotting. Gigih sebab nak jimat kos, ni pun masih tak siap lagi pasang keseluruhan rumah.
“semua pasang sendiri sebab nak jimat.. perabot pun saya tengah cat semula warna silver untuk dapat efek moden.. semua barang lama. Selain itu, kami juga tambah bilik satu lagi dekat tepi porch kereta,’ ujar Ain lagi.


.