Memilik rumah yang cantik dan kemas sudah tentu idaman semua orang. Namun, jika rumah tiada susun atur yang sempurna ‘serabut’ jadinya. Lebih-lebih lagi jika suami isteri yang bekerja. Sudah tentu kena pastikan rumah sentiasa kemas barulah apabila pulang dari berkerja, rasa tenang je melihat rumah kemas.

Cara yang dipraktikkan susun atur wanita ini begitu inspirasi. Beliau memastikan semua barang ‘disorokkan’ di dalam kabinet supaya rumah kemas dan bersih. Sedap mata memandang!

Biarpun secara kasarnya rumah nampak kosong tapi suasan rumah cukup tenang untuk dinikmati. Ikuti perkongsian ini.

____________________________________________________________________

Rentetan ruang tamu hari tu. Bila ada rumah sendiri, baru tahu ‘pening kepala’ nak sorok barang-barang. Tangga lah, penyapu lah, macam macam lah. Kalau boleh nak sorok. Tak nak bagi orang nampak.

Dapur dengan bilik je belum settle. Sikit-sikit dulu.So kali ni saya share sekali semua benda yang menyebabkan rumah saya nampak ‘kosong’ padahal semua dah disorok.

IKLAN

 

 

 

Almari baju. Memang kitorang custom design almari baju ni. So semua yang bergantung sumbat dalam ni. Tak ada space untuk lipat. Semua gantung. Yang berlipat kecil2 dalam drawer. Oh ya. Bahagian atas tu kita buh toto, segala benda bantal ya. Haaa sorok selagi boleh.

So bilik ketiga yang bahagi 2 bahagian tu. Laundry. Ni masa awal2 pindah so main letak je lah dulu. Sekarang dah susun proper sikit hehe. Ya, memang kitorang tak jemur kat luar. Haha basuh baju, jemur, buka kipas & tingkap luas-luas sebab belakang memang direct matahari kalau siang. So memang kering & tak pernah busuk Ya, alasan mesin basuh dalam bilik ni sebab taknak typical letak dekat luar/dalam bilik air. So orang tengok pelik sikit lah. Jemur pun tak nak kat luar rumah suami kata. Tak nak jemur sampi atas pagar.

Menarik kan idea kan. Rumah pun nampak kemas sentiasa!

Kredit: Nurul Fateha Abdul Aziz