Bila hujung minggu, mesti para ibu merancang mengemas rumah. Inilah waktu keemasan untuk memastikan segala ruang dalam rumah teratur.

Malah, bukan sahaja mengemas barang-barang tetapi juga perlu remove barang yang tak perlu.

Mana taknya, jika tidak remove makin sempit   rumah dengan barang-branag tak tidak digunakan sekian lama.

Melalui perkongisan puan Syahira Mohamed berkongsi cara mengemas rumah mengikut caranya.

Boleh ikut cara ni.

Aktiviti hari ni. Decluttering!

Fokus apa yang perlu di simpan dan remove barang tak perlu. Kebetulan hari ni tak ada program lain. Cuti tiga hari ni agak lapang. Dua anak asrama pun tak balik.

Projek mengemas memang perlu masuk dalam agenda. Block masa dan perlu komited. So kita tak diganggu dengan program lain. Stress pun kurang sebab dah masuk dalam priority list. Tak ada asyik tertangguh saja.

Dah pasang niat dan masuk dalam kalendar. Kemudian lepas solat doa ngan Allah. Benda kecik benda besar, sebaiknya sentiasa minta tolong Allah permudahkan.

“Ya Allah, aku nak ngemas rumah. Berikan aku keberkatan masa, kesihatan yang baik. Kadang aku rasa tak larat, berilah aku kekuatan. Permudahkan ya Allah. Aaminn”

Kemudian pilih kategori barang apa nak declutter dulu. Buat satu persatu. Mula dengan pakaian. Kemudian perkakas dapur. Buku atau majalah dan sebagainya. Kalau buat sekaligus boleh stress dibuatnya. Then langsung tak jadi nak proceed.

NAK RUMAH CANTIK KENA KERJASAMA.

Then. Apa yang penting? Kerjasama! Teamwork semua ahli keluarga. Selalunya suami isteri ni berbeza. Sorang suka buang barang, sorang alahaii penyayang sangat. Tin biskut, botol mineral, kotak printer 10 tahun lalu pun masih nak simpan. Ni kena pandai berdiplomasi.

Macam kami selalu ingatkan diri masing-masing. Andai kata tiba-tiba Allah ambil nyawa serentak, siapa yang nak tolong uruskan barang-barang yang banyak dan bersepah ni? So kami decide simpan barang penting, perlu dan selalu guna saja!

TIGA BOX IKUT KATEGORI

Hari ni kami declutter pakaian. Mula dengan almari anak-anak. Last buat akhir tahun lepas. Ni macam dah semak balik almari. Apa yang kami buat:

1. Cari satu tempat yang lapang. Sediakan tiga box ikut kategori. Simpan, derma atau jual dan untuk dibuang.

2. Keluarkan semua pakaian yang ada. Kumpul setempat. Pilih satu persatu baju. Then tanya diri sendiri:

🤔 Sayang baju ni lagi?
🤔 Selesa atau konfiden bila pakai?
🤔 Adakah selalu pakai?

✅ Jika ya, simpan!

🧐 Tengok saiz masih muat lagi? Kain dah tak elok untuk dipakai? Ada lubang atau kerosakan?
🧐 Susah nak matchkan dengan tudung atau seluar? Menyebabkan kita tak nak pakai.
🧐 Bila last pakai? Dah terlalu lama tak pakai lebih 6 bulan?

✅ Ni masanya untuk say goodbye

Konfius sama ada nak ke tidak? Cuba pakai. Berdiri depan cermin.

🤨 Masih elok dan cantik bila pakai?
🤨 Masih muat?
🤨 Feel good?

✅ Than simpan! Kalau tak, lepaskan!

Waktu ni kena kejam sikit. Buang rasa sayang, ada sentimental value lah, orang bagi hadiah, rasa macam nak pakai lagi nanti. Mempertahankan baju yang penuh kenangan.

Perasaan tu memang ada. Tapi dah kalau 6 bulan tak pakai, memang kita tak perlukan pun. Better sedekah bagi orang pakai. Ada juga manfaat, pahala yang mengalir. Pernah dengar ustaz kata, tak baik simpan barang yang kita tak guna.

Lagipun kalau kita simpan, makin lama baju tu makin outdated. Dalam masa yang sama kita tambah lagi pakaian baru. So not worth untuk simpan.

3. Dah siap pilih. Masukkan balik dalam almari. Susun dan gantung dengan kemas. Saya akan pastikan warna hanger sama (perfectionist la sangat), ikut kategori dan warna.

Bukan apa. Sedap mata memandang satu. Time nak pilih mudah, cepat dan stress-free. Tak perlu berlama-lamaan depan almari tak tau nak pilih mana.

4. Baju yang tak nak tadi tu boleh derma atau jual preloved item. Boleh buka car boot sale, jual online kat Shopee, Mudah.my atau FB market.

Yang tak sesuai di dermakan sebab rosak, boleh buang. Tak baik bagi baju tak elok ya tak.

5. Wow wardrobe dah berjaya decluttered!

Bila dah nampak almari lapang, usah ulang balik tabiat lama. Kita cenderung untuk beli baju baru and tambah lagi stok. Buat undang-undang baru, setiap kali beli baju, derma satu yang lama. Buy 1 Give 1. Jadikan habit supaya almari tetap declutter!

👕👚🥼👗🧥👔👖

Banyak kebaikan hidup minimalis dengan decluttering ni. Bukan setakat ruang nampak lapang cantik dan kemas. Tapi dari psikologi juga.

Bayangkan smartphone kita full of memory. Kita pun rasa tak selesa. Once kita dah clearkan semua benda yang tak perlu. Fuhh lapang perasaan. Bukan stakat smartphone ringan, otak kita pun tiba-tiba rasa hilang beban!

Ambil masa sekali sahaja kemudian nikmati perasaan luar biasa berkali-kali. Betul, banyak kelebihan bila semua benda in order dan kelihatan kemas serta tersusun. Apa yang bestnya?

❤️ Mood dan emosi lebih tenang serta kurangkan eneruuugi negatif. No mess no stress! Kurangkan anxiety!

Boosts our mood. Reduce mental overload and stress. Bebas dari gangguan visual yang menyebabkan tekanan. Mata kita ni kalau tengok keadaan bersepah, banyak sangat barang dan tak tersusun memang stress. Walaupun kita boleh saja buat tak nampak tapi tetap rasa rimas. Nak buat kerja lain pun tak senang. Macam ada kerja tak sudah.

💫 Ruang akan jadi lebih lapang.

Keadaan yang tersusun dan tak ada lagi barang yang tak perlu. Bila kemas, ruang jadi lebih besar. Fikiran kita pun rasa lapang juga. Lebih fokus. Banyak benda boleh fikir, banyak kerja atau tugas boleh buat. Produktiviti meningkat, keuntungan berganda.

💪🏻 Paksa diri untuk decide apa yang benar-benar penting saja untuk kita.

Ibarat kenapa perlu buang masa tengok movie yang kita tak nak lihat. Atau baca buku yang kita tak minat. Simpan yang perlu, buang atau derma apa yang tak dipakai. Tinggalkan apa yang penting dan perlu saja di sekeliling kita.

🥰 Kita akan kenal dan tau apa taste atau citarasa kita sebenarnya.

Sebagai contoh. Perasan tak. Dalam almari kita banyak sangat baju. Tapi setiap hari baju favourite tu jugak yang kita ambil pakai. Dok ulang rotate baju yang sama. Yang banyak-banyak tu tak terusik. Semasa proses memilih baru kita perasan sebenarnya kita dah ada taste sendiri.

So bila kita faham dan kenal taste kita. Next time kita akan lebih bertegas dalam memilih apa yang kita suka dan beli. Macam saya suka yang simple dan neutral. Bila pergi kedai dah tau nak pilih yang mana. Ya kan kadang-kadang masuk kedai terpengaruh dengan jualan murah dan terikut nafsu. Balik nyesal terbeli.

⏰ Jimat masa mengemas.

Save time and improve effectiveness. Barang sudah tersusun dan makin berkurangan. Maka makin kurang amount of time yang kita spend on cleaning, organizing and dusting. Setiap hari hanya perlukan rutin maybe tak sampai 10 minit saja untuk keep it that way.

😎 Memberi rasa konfiden dan self-efficacy.

Membuatkan kita sentiasa bermotivasi apabila berjaya sempurnakan misi decluttering. Getting things done!

👨‍👩‍👧‍👦 Kurangkan tekanan dalam family. Rumah bersepah, nak cari baju anak-anak ambil masa lama. Ini semua boleh buat stress!

👀 Dan akhir sekali boleh jumpa barang hilang. Tiba-tiba terjumpa barang yang kita sendiri dah lupa kewujudannya.

Syahira Mohamed,
Stress ya amat tengok rumah bersepah tapi tak kemampuan nak kemas.