Karpet atau permaidani memang cantik apabila diletakkan di ruang tamu. Selain ruang lebih kemas dan menarik, penggunaan karpet juga dapat menutupi ruang di satu satu kawasan di dalam rumah.

Tetapi yang lecehnya apabila nak mencuci karpet tersebut. Terutama bagi yang bersaiz besar, menyebabkan kita lebih suka hantar ke dobi.

Tetapi bayaran yang dikenakan agak mahal, walaupun saiz karpet kecil sahaja.

Jom cuba cara mudah yang dikongsikan oleh saudari Norhazira Juhari menerusi page Kelab Kaki Deko.


Harini akak nak share tips cuci carpet gune mesin.. 

Carpet yg akak gune jenis dipijak lembut.. Bukan jenis material berbulu.. 

Sebelom ni akak penah anta ke kedai dobi untuk basoh karpet.. Entah kat mane silap nye.. Carpet tu jadi rosak.. Xgebu.. Die punye foam material dalam carpet tu jadi berketul2.. Perasaan akak time tu.. Memang frust.. Bayar mahal carpet pulak rosak.. 😩

Kemudian, akak search google.. Care basoh carpet dan tak merosakkan material karpet.. 

Setelah setahun lebih akak praktik kan.. Karpet akak pon still gebu.. Dan jimat duit dr hanta ke dobi.. 

Kat sini akak Nak kongsikan cara2 nye.. selamat mencube.. 😊😍

Maklumat tambahan:-

Saiz mesin : 13kilo

Saiz karpet : lebar 2seater sofa

Ketahan mesin : selame pakai setahun lebih ni.. Mesin okay lagi.. Alhamdulillah..

Lipat separuh seperti ini.

 

Lipat lagi separuh.
Lipat dua begini kemudian lipat lagi sekali.
Begini rupanya, pastikan bahagian pink tidak tertutup kerana di sinilah habuk akan keluar apabila di cuci nanti.
Masukkan ke dalam mesi. Pastikan bahagian pink di bawah supaya mudah habuk keluar.