Ikan salmon memang tinggi khasiatnya. Ia merupakan jenis ikan yang sangat terkenal dengan khasiatnya. Ia mempunyai kandungan protein yang tinggi.
Tentu ada yang mencari resepi ikan salmon. Asyik bakar je kan, apa kata buat goreng pula bersalut tepung. Anak-anak tentu suka makan. Rasanya yang rangup, sesuai sangat untuk anak yang susah nak makan ikan.
Asyik Bakar Ajer Salmin
Ikuti resipi ni.
Kalau beli salmon asyik buat grill je. Hari ni kita buat salmon popcorn la pulak Dari sekeping salmon kena buang tulang..isi tu ketul kecik2 je.
Lepas tu celup dalam telur dan gulingkan dalam tepung (tepung terpulang, nak pakai yg dah siap pun boleh nak bancuh sendri pakai tepung beras+tepung gandum pun boleh).
Goreng dgn api sederhana..jangan panas sgt dan jangan terlalu lama
Tadaaa…siap la popcorn salmon Nak makan mcm tu saja boleh, nak makan dgn sos pun sodap.. Selamat mencuba.
Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual! Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!
Yuran hanya RM20.00 sahaja terhad untuk 30 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520
Musim perayaan begini, daun kunyit cukup laku. Kalau ke pasar kadang kala kehabisan kerana diborong, atau adakalanya harga tak masuk dek akal kerana permintaan tinggi. Jadi, kecewa ibu-ibu yang nak buat rendang.
Jadi, nak mudahkan ibu-ibu admin kongsikan cara tanam kunyit yang mengambil masa lebih 2 minggu dah boleh guna daunnya. Tak payah lagi nak di pasar.
Jok ikut cara yang ditunjukkan oleh cikgu bernama Shariful Fadzli. Selamat mencuba!
Ha, 2 minggu lebih tumbuh dah daun kunyit ni. Boleh la masak rendang untuk Iftar nanti. Fuh jimat duit. Mahal tau orang jual daun kunyit ni! .
Orang perempuan, suruh suami/anak/adik beradik korang tanam kunyit ni ha. Bukan susah dan lama pun nak tunggu macam durian kan. .
Orang lelaki, korang tanam jelah. Senang je nak buat. For sure boleh menggembirakan hati ibu atau isteri korang. Paling tidak, dapat gembirakan hati sendiri pun jadilah! .
Sebelum tu, selain buat rendang, daun kunyi ni nak buat apa? Haa, banyak boleh guna dalam masakan. Saya pun tak reti sangat, minta tolong chef tetap kat dalam rumah ni je decide . Cikgu Sho telan je. Hehe .
Ok, step nak tanam kunyit, kena sediakan KUNYIT HIDUP. Jangan korang guna kunyit Adab ka, Faiza ke! Sampai kiamat tak tumbuh! Time beli cakap KUNYIT HIDUP ok. .
Rujuk gambar untuk step tanam kunyit. Pada setiap gambar ada diskripsi. Baca ye.
Cara tanam:
1. Ni rupa kunyit hidup. Belilah banyak mana korang nak tanam. 2. Cari tempat tedih sikit. Gali lubang. Jangan dalam sangat. 3. Tengok, kunyit tu berdiri tegak. Saja nak tunjuk kedalaman lubang tu. haha. 4. Pastu korang masukkan kunyit dalam lubang tu, susun lah macam mana pun. Ikut kreativiti. Hehe. 5. Kambus. Tanam dan kebumikan dia. Lepas tu jurus air tau. 6. Korang siram lah air. Paling kurang 2x sehari. Kalau ada baja, guna baja sikit. Jangan kerap sangat letak baja terutama baja ketul tu. selalunya dia akn ganggu pH tanah. Rosak nanti. Baja apa nak guna,paling takde baja, korang guna jelah sisa-sisa makanan, air basuh beras pun layan. Kena jaga betul betul. Sipit babi suka makan. Tengok dia dah makan sikit daun kunyit cikgu sho 7. Dalam 2 minggu lebih, inilah hasilnya. Cikgu Sho
Suka Rendang Daging
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Mi Celup sememangnya begitu terkenal sekali di Pantai Timur kerana kuahnya yang begitu padu dan dipenuhi dengan isi ayam, tapi bagi ibu-ibu yang ingin cuba tukar dengan maggi pun tak salah kan.
Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Afy AL Habibi. Boleh dicuba sebagai menu minum petang atau simpan untuk dibuat hujung minggu nanti jika ada tetamu yang ingin datang berkunjung ke rumah. Haa angkat tangan siapa peminat maggi celup Kelantan?
Cikgu tengok dekat wall fb dua tiga hari ni asyik lalu je gambarnya. Cikgu pun tumpanglah nak meriahkan suasana. Jemput tengok gambar cikgu tayang. Aha
Ceritanya cikgu pernah hidang untuk tetamu masa hari raya. Nak bagi kelainan sikitlah kononnya. Asyik buat nasi dagang je. Jadi cikgu sediakan menu nasi air, bihun, mi, kuewtiaw dan maggi pun ada sekali. Mula-mula tu cuak juga cakap kat mak takut tetamu tak makan. Ohh rupanya sangkaan cikgu meleset. Maggi paling laku keras!
Habis licin semuanya sampai cikgu kena ulang masuk dapur banyak kali tambah baru. Sedap sangat kot cikgu buat. Hii
Jomlah cikgu bagi resepi mudah cara nak buatnya. Sup ni cikgu masak kat sini. Kalau kat kampung lagi sedap boleh beli banyak jenis perut. Dapat makan macam ni pun kira bahagia jugak. Asalkan ada rasa maggi celup ori.
RESEPI MAGGI CELUP KELANTAN A. Resepi Sup
1. Penuhkan air satu periuk. Masukkan:
– daging buku besar (jangan hiris)
– tulang
– 1 sup bunjut
– akar ketumbar 2. Selepas daging separa empuk, masukkan perut yang telah dicuci bersih dan ketulan ayam.
– Perasakan dengan secubit dua sahaja garam.
* Sup perlu tawar untuk kita tambah bahan-bahan lain semasa nak makan.
3. Keluarkan isi sup tadi. Tambahkan:
– 1 sudu kicap lemak manis
– 1 sudu kicap pekat Jalen
– 1 sudu sos ikan
( kuantiti ikut kepada sukatan air. Rujuk gambar untuk warna sup yang diingini)
4. Masukkan segenggam taugeh untuk kelainan rasa sup.
5. Teruskan mendidih sup menggunakan api paling perlahan. B. Aneka Lauk
– Lauk yang dikeluarkan tadi dipotong nipis atau dicarik isinya sebelum diletakkan dalam bekas.
( Isi ayam goreng dulu seketika untuk rasa yang lebih sedap) C. Aneka Mi dan Sayur
( untuk versi sedikit- celur sekaligus)
1. Penyediaan nasi air.
Masak beras sehingga menjadi bubur nasi.
2. Celur mi /bihun/kuewtiaw/maggi dalam air mendidih.
3. Kemudian celur kangkung yang telah dipotong. Diikuti taugeh.
Jangan celur terlalu lama untuk rasa yang masih rangup.
( cikgu suka rendam seketika dalam air sejuk supaya warnanya masih hijau cantik dan rangup) D. Aneka Rencah Perasa
– gula
– garam halus
– kacang tanah tumbuk
– air lada
– bawang goreng
– bawang putih goreng dadu (beli siap)
– lobak jeruk asin
– cili siam jeruk
– sos ikan
– perencah maggi
– serbuk chili flakes
– limau nipis
– daun sup
– serbuk lada sulah (tiada dalam gambar) E. Cara hidangan :
1. Masukkan maggi / kueytiaw yang telah siap dicelup. 2. Sendukkan kuah sup yang panas berasap.
3. Tambahkan serba sedikit bahan rencah. Nah mudahkan?
Jimat duit boleh makan puas-puas.
Nak lagi resepi menarik boleh jengah wall cikgu di fb. Selamat mencuba.
#resepicikguafy
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di