Mengimbau kenangan ketika masih beranak kecil tentu menjadi momen yang cukup manis walaupun bab mencebok anak buat pertama kalinya.

Macam-macam kisahnya, ada yang rasa janggal dan tidak kurang juga berasa geli. Maklumlah perkara bukan biasa buat lah katakan.
Dan, perkongsian daripada seorang ayah kepada 2 anak ini tentang beberapa teknik popular mencebok anak, lucu juga bila dibaca dan ada sebahagiannya memang kita telah praktikkan.

Jadinya, cara anda yang mana satu ye? Jom semak perkongsian ini.

8 cara mencebok anak paling popular

1. Teknik Bomba

Sesuai untuk mereka yang penggeli. Sembur dari jarak jauh. Pastikan kesemuanya jatuh dan tiada yang melekat lagi. Barulah bilasan dan basuhan terakhir dibuat menggunakan tangan.

2. Teknik Hygenic
Ayah Ni Kongsi Cara Popular Cebok Anak. Memang Macam-macam, Anda Buat Yang Mana?
.

IKLAN

Pakai sarung tangan pakai dan buang. Bilas dan basuh dengan air hingga bersih sempurna. Diakhiri dengan anda sanitize kembali tangan agar ia bersih dan bersedia untuk digunakan untuk makan pula.

3. Teknik Buih Sabun
Ayah Ni Kongsi Cara Popular Cebok Anak. Memang Macam-macam, Anda Buat Yang Mana?
.

Sebelum bermula, saluti seluruh permukaan tangan anda dengan buih sabun. Pastikan haruman sabun sudah mengatasi bau busuk najis. Kemudian bilas dan bersihkan buntut anak dengan rasa tenang dek keharuman sabun.

4. Teknik Sental
Ayah Ni Kongsi Cara Popular Cebok Anak. Memang Macam-macam, Anda Buat Yang Mana?
.

Berhati-hati apabila membuka diapers anak. Apabila sudah dalam keadaan separa buka, maka guna pemukaan diapers yang masih bersih untuk menyental dan membuang segala ketulan yang melekat. Kemudian bersih dan basuhlah selebihnya dengan air hingga bersih.

IKLAN

5. Teknik Splash

Alat yang diperlukan ialah gayung. Jirus beberapa kali hingga tiada ketulan lembut yang melekat. Teknik ini perlukan angle jirusan yang betul bagi memastikan kesempurnaan dan keberhasilannya. Elok juga diulangi beberapa kali hingga bersih berkilat.

6. Teknik Alih Pandangan

Walaupun teknik ini masih diragui keberkesanannya namun ramai juga yang mempraktikkannya. Caranya mudah sahaja, basuh sehingga bersih macam biasa. Cuma jangan pandang. Toleh ke tepi dan biarkan tangan anda sahaja yang bekerja.

IKLAN

7. Teknik Shower

Atau dalam bahasa lain, biarkan anak mandi dulu sekejap. Kasi dia bilas terus dengan air shower. Bila rasa keadaan dah mengizinkan barulah kita masuk dan beraksi. Setidaknya shower dah membantu bersihkan secara tidak langsung. Bonus, anak dapat mandi terus.

8. Teknik Redah Sahajalah Bossku

Lepas buka pampers, jangan fikir apa-apa. Tanpa keraguan lagi. Teruskan sahaja mengguna tangan anda untuk membersihkan segala yang ada termasuk untuk mencabut ketulan yang melekat. Ramai yang expert buat macam ini.

Sekali sekala artikel suka-suka. Jangan serius sangat ya. By the way, ada lagi ke teknik yang aku tertinggal? Hurm.

sumber : Najmi Nawawi

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI