Malaysia masih lagi bergelut dengan kemelut pandemik COVID-19.
Apa yang jelas adalah kita masih belum menang apabila bilangan kes harian tiada tanda akan surut dengan ketara.

Impaknya dalam menghadapi segala prosedur operasi standard (SOP) dan norma baharu, segelintir rakyat Malaysia terpaksa hidup dalam serba sederhana. Malah ada yang kehilangan punca pendapatan.

Begitulah juga dengan pelakon dan pelawak terkenal, Azlee daripada kumpulan Senario khabarnya kini menjalankan perusahaan di sebuah pasar tani dengan menjual buah-buahan tempatan. Ia sebagai usaha untuk menampung pendapatan keluarga.

Tular di media sosial selepas foto Azlee sedang duduk menunggu pelanggan disebuah gerai.

Lebih manis apabila ada uar-uarkan di media sosial meminta warganet untuk menyokong perniagaan Azlee dengan membeli buah-buahan yang dijualnya. Difahamkan, gerai buah-buahan itu di tapak pasar Saujana Utama, Sungai Buloh, Selangor.

Memetik laporan Harian Metro berkata, Azlee berkata mendapat sambutan menggalakkan semenjak menjadi viral. Malah, tapak perniagaan itu mula dikenali ramai dan secara tidak langsung dapat membantu rakan-rakan yang lain.

Difahamkan, Azlee memulakan perniagaan buah-buahan serta hasil laut di situ sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 dikuatkuasakan. Sejak tular, ada peminat yang datang mengambil gambar sambil membeli barangan jualannya.

Di kesempatan itu, pelawak ini berterima kasih kepada semua pihak yang membantu mempromosikan perniagaannya sewaktu pandemik ini.

Azlee turut menasihati rakan artis dan penggiat seni untuk cuba berniaga mencari pendapatan.

“Selagi kita ada keupayaan cari rezeki, jangan malu. Berniagalah kerana sekurang-kurangnya kita dapat menyara keluarga dan apabila semua pulih kita akan dapat bekerja semula.”

 

IKLAN

Warganet memuji sikap pelakon veteran itu yang tidak malu mencari rezeki begitu biarpun dikenali ramai.

 

 

IKLAN

 

 

Terdahulu, Azlee atau nama sebenarnya Azlee Jaafar,53, yang ditemui sebuah media memaklumkan bahawa dia ada dikunjungi jiran-jiran kawasan perumahan untuk meminta bantuan seperti beras kerana kesempitan hidup disebabkan oleh PKP.

 

Sumber: Twitter FoodPornMalaysia , BrotherBatu Return & Harian Metro